Un singur pahar de alcool pe săptămână în timpul sarcinii poate provoca modificări semnificative în creierul fătului

Un singur pahar de alcool pe săptămână în timpul sarcinii poate provoca modificări semnificative în creierul fătului
decembrie 11 11:10 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Consumul chiar și în cantități mici de alcool în timpul sarcinii, respectiv mai puțin de un pahar pe săptămână, poate afecta dezvoltarea creierului fătului, avertizează cercetătorii americani.

Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății de Radiologie din America de Nord ridică întrebări cu privire la siguranța consumului chiar și a celei mai mici cantități de alcool în timpul sarcinii, deoarece cercetătorii au descoperit anomalii structurale ale creierului la examenele RMN ale fetușilor expuși la un singur pahar de băutură alcoolică pe săptămână în timpul gestației. În unele cazuri, aceste anomalii s-au dovedit a fi semnificative.

„Din păcate, multe femei însărcinate nu sunt conștiente de influența alcoolului asupra fătului în timpul sarcinii. Prin urmare, este responsabilitatea noastră nu numai să facem cercetări, ci și să educăm în mod activ publicul despre efectele alcoolului asupra fătului”, a spus dr. Patric Kienast, autorul principal al lucrării, doctorand la Departamentul de Imagistică Biomedicală și Terapie Ghidată de Imagini, Divizia de Neuroradiologie și Radiologie Musculoscheletală de la Universitatea de Medicină din Viena.

Echipa de cercetare a analizat examenele RMN a 24 de fetuși (între 22 și 36 de săptămâni de gestație) cu expunere prenatală la alcool, care a fost determinată prin răspunsurile mamelor la un chestionar (Sistemul de monitorizare a riscului de sarcină).

Grupul expus la alcool a afișat scoruri de maturare totală fetală (fTMS) semnificativ mai mici. În plus, cercetătorii au observat că șanțul temporal superior drept (STS) – o zonă a creierului asociată cu cunoașterea socială și cu procesarea și percepția limbajului/vorbirii – a fost mai superficial în grupul expus la alcool.

Din cele 24 de mame implicate în cercetare, 17 au raportat că au băut foarte puțin – mai puțin de o băutură alcoolică pe săptămână. În ciuda acestui fapt, fetușii acelor mame au încă prezentat „schimbări semnificative” în creierul lor la scanările RMN.

Cercetătorii au sugerat că întârzierile în dezvoltarea fătului observate în munca lor ar putea fi datorate unei etape întârziate de mielinizare, care, la rândul său, ar putea afecta funcția sistemului nervos. Ei au explicat că se știe că mielinizarea este asociată cu etape importante de dezvoltare la sugari, cum ar fi răsturnarea, târârea și procesarea limbajului.

Deși nu este încă clar dacă și cum aceste întârzieri de dezvoltare in utero vor afecta bebelușii după naștere, Kienast avertizează că femeile ar trebui să „evite cu strictețe consumul de alcool” în timpul sarcinii, deoarece datele indică faptul că chiar și cantități mici pot interfera cu dezvoltarea fătului.

„Pentru a evalua acest lucru cu precizie, trebuie să așteptăm ca acei copii care au fost examinați ca fetuși în acel moment să crească puțin, astfel încât să îi putem invita înapoi pentru examinări suplimentare. Cu toate acestea, putem presupune cu tărie că schimbările pe care le-am descoperit contribuie la dificultățile cognitive și comportamentale care pot apărea în timpul copilăriei”, a spus Kienast, conform siteului healthimaging.com.

 

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu