Un spital nou pentru copii cu 700 de paturi va fi construit în Cluj-Napoca de Consiliul Judeţean, pe un teren de 7 hectare, investiţia fiind estimată la circa 10 milioane de euro.
Noul spital va fi unul monobloc şi ar urma să îmbunătăţească semnificativ serviciile oferite pacienţilor, în condiţiile în care actualul spital pentru copii funcţionează în 14 clădiri diferite.
Autorităţile judeţene estimează că noul spital va fi finalizat în termen de doi ani de la semnarea contractului de execuţie.
„Am decis să construim din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Cluj acest spitalul monobloc cu 700 de paturi, faţă de 480 câte sunt în prezent. Sper ca până la sfârşitul anului să finalizăm studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi să începem licitaţia de construire, şi estimez că lucrările vor dura doi ani de la semnarea contractului de execuţie”, a declarat joi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, citat de Mediafax.
Spitalul pentru copii din Cluj-Napoca este unul regional, în condiţiile în care 60% dintre pacienţi provin din alte judeţe.
Consiliul Judeţean a identificat deja un teren de 7 hectare, situat în zona Borhanci din Cluj-Napoca, pentru construcţia noului spital, iar amplasamentul a fost agreat de conducerea spitalului şi de DSP Cluj.
“Terenul este situat în apropierea viitoarei centuri metropolitane şi aparţine Primăriei Cluj-Napoca, iar în perioada următoare urmează să îl primim cu titlu gratuit”, a precizat Tişe.
Viitorul spital monobloc pentru copii va avea heliport şi aparatură medicală de ultimă generaţie, potrivit preşedintelui CJ Cluj.
Valoarea totală a investiţiei va fi estimată în studiul de fezabilitate, dar autorităţile judeţene se aşteaptă la o sumă cuprinsă între 8 şi 10 milioane euro.
CJ Cluj va decide, după construirea noului spital, ce se va întâmpla cu actualele clădiri ale Spitalului pentru Copii.
Recent, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că, împreună cu mai multe spitale, va construi la Cluj-Napoca, din resurse proprii şi din fonduri europene, un centru integrat de transplant unic în România.
Clădirea centrului ar urma să fie ridicată în cel mult cinci ani pe un teren care aparţine CJ Cluj, în zona centrală a celui mai mare oraş din Transilvania.