Un studiu francez confirmă un risc rar de miocardită şi pericardită după vaccinarea anti-Covid-19

Un studiu francez confirmă un risc rar de miocardită şi pericardită după vaccinarea anti-Covid-19

Un nou studiu realizat de cercetători francezi confirmă riscul de miocardită şi pericardită după vaccinarea împotriva Covid-19 cu seruri bazate pe tehnologia ARN mesager la persoanele tinere, însă numărul de cazuri este foarte mic, iar pacienţii evoluează favorabil în proporţie covârşitoare. 

Studiul de farmaco-epidemiologie, realizat de cercetători de la EPI-PHARE, a evaluat riscul de apariţie de miocaridte şi pericardite la 7 zile de la vaccinarea împotriva Covid-19 cu un vaccin ARN mesager (Pfizer/BioNTech şi Moderna) la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani, dar în special la tinerii din grupa de vârstă 12-29 de ani.

Astfel, au fost analizate toate cazurile de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani internate în spitale din Franţa pentru miocardită sau pericardită între 15 mai şi 31 august 2021, aducă 919 cazuri de miocardită şi 917 cazuri de pericardită.

Cercetătorii au comparat cele două grupuri cu două grupuri de control, formate din 9.190 de persoane (pentru miocardită) şi 9.170 de persoane (pentru pericardită) de aceeaşi vârstă, sex şi departament de domiciliu.

Riscul de spitalizare din cauza miocarditei şi pericarditei a fost comparat între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate împotriva Covid-19.

"Acest nou studiu confirmă că vaccinarea cu Comirnaty (vaccinul Pfizer/BioNTech) et Spikevax (Moderna) creşte riscul de miocardită şi pericardită la 7 zile după imunizare. Riscul este mai ridicat la persoanele cu vârsta de sub 30 de ani, în special după a doua doză de vaccin Spikevax, chiar dacă numărul de cazuri este mic raportat la numărul foarte mare de doze administrate", se arată în concluziile studiului, publicate pe site-ul ANSM (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentului şi a Produselor de Sănătate din Franţa).

Riscul este mai mare la persoanele vaccinate împotriva Covid-19 cu serul Moderna. Mai exact, vaccinarea cu vaccinul Moderna provoacă 132 de cazuri de miocardită suplimentare la 1 milion de doze administrate.

"Chiar dacă apariţia miocarditei este mai frecventă la bărbaţi, riscul este destul de ridicat şi la femeile cu vârsta de sub 30 de ani, în rândul cărora numărul suplimentar de cazuri asociat cu administrarea dozei de rapel a vaccinului Moderna este de 37 la 1 milion de doze", mai arată rezultatele cercetării.

În cazul riscului de pericardită, acesta este, de asemenea, mai ridicat după vaccinarea cu Moderna la persoanele cu vârsta mai mică de 30 de ani după administrarea dozei a doua (18 cazuri suplimentare la 1 milion de doze).

Totuşi, studiul confirmă şi evoluţia clinică favorabilă a cazurilor de miocardită şi pericardită după vaccinare, nefiind raportate decese în rândul persoanelor internate pentru miocardită sau pericardită în urma imunizării împotriva Covid-19.

Noua cercetare nu pune sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al vaccinurilor Pfizer/BioNTech şi Moderna, a căror eficacitate împotriva dezvoltării de forme severe de Covid-19 este de circa 90%.

Rezultatele studiului au fost partajate la nivel european cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), ca parte a evaluării în curs, precum şi cu Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) din Franţa.

După debutul campaniilor masive de vaccinare împotriva Covid-19 au fost raportate mai multe cazuri de miocardită (inflamaţie a muşchiului inimii) în state din întreaga lume. Astfel de cazuri sunt analizate şi în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

De altfel, mai multe studii recente sugerează că medicii ar trebui să urmărească îndeaproape miocardita ca o reacţie adversă la vaccinarea împotriva Covid-19, după ce unii bărbaţi tineri care au fost vaccinaţi cu serurile Moderna şi Pfizer au dezvoltat simptome la scurt timp după a doua doză.

Studiile arată, însă, că astfel de cazuri sunt foarte rare – circa 1 caz la 100.000 de doze administrate.

Miocardita şi pericardita (inflamaţie a membranei care acoperă inima) sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea în urma infecţiilor sau a bolilor imune. În funcţie de cauză, incidenţa miocarditei şi pericarditei pe teritoriul SEE variază de la 1 la 10 din 100.000 de persoane pe an.

Simptomele miocarditei şi pericarditei sunt variate, însă includ adesea dificultăţi de respiraţie, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate şi durere în piept. Acestea se ameliorează de obicei de la sine sau în urma tratamentului.

viewscnt