Un studiu pe zece ani a constatat că mamografia cu tomosinteză îmbunătăţeşte detectarea cancerului de sân şi oferă mai puţine rezultate fals-pozitive

Un studiu pe zece ani a constatat că mamografia cu tomosinteză îmbunătăţeşte detectarea cancerului de sân şi oferă mai puţine rezultate fals-pozitive

Potrivit unui studiu desfăşurat pe o perioadă de 10 ani, utilizarea mamografiei cu tomosinteză (DBT) îmbunătăţeşte diagnosticul cancerului de sân şi creşte rata depistării bolii în stadii timpurii în comparaţie cu mamografia digitală 2D convenţională.

Mamografia este considerată standardul de aur în depistarea cancerului de sân pentru populaţia generală. Cu toate acestea, mamografia 2D convenţională, în care un sistem cu doze reduse de raze X produce imagini ale interiorului sânului din două unghiuri, nu reuşeşte să detecteze aproximativ 20% din cancerele mamare.

De asemenea, mamografia 2D este asociată cu rezultate fals-pozitive, atunci când o anomalie observată la o mamografie de screening se dovedeşte a nu fi cancer după teste suplimentare.

DBT este o formă avansată de mamografie care reconstruieşte imaginile sânului luate din unghiuri diferite în imagini 3D.

Studiile au constatat că DBT are o rată mai mare de detectare a cancerului comparativ cu mamografia digitală.

„Acest studiu este primul care compară 10 ani de date privind cancerele de sân detectate prin DBT cu cancerele detectate prin mamografie digitală”, a declarat într-un comunicat coautorul Jaskirandeep Kaur Grewal, fostă studentă la facultatea de medicină Yale.

În studiul retrospectiv, o echipă de cercetători au analizat cazuri de cancer detectate prin mamografie de screening pe parcursul a 13 ani la Universitatea Yale / şi spitalul universitar New Haven Health. Datele au inclus 10 ani de mamografii efectuate cu DBT, care a devenit standardul la facilităţile Yale începând cu 2011, şi cei trei ani anteriori de mamografii efectuate cu mamografie digitală.

Cohorta de studiu a inclus 272.938 de mamografii de screening, dintre care 35.544 au fost efectuate cu mamografie digitală, iar 237.394 au fost efectuate cu DBT. În total, au fost detectate 1.407 tipuri de cancer, 142 prin mamografie şi 1.265 prin DBT.

„Supradiagnosticul a fost un subiect fierbinte în screeningul mamografic. Scepticii screeningului prin mamografie consideră că utilizarea DBT duce la supradiagnosticare”, spune dr. Liane Elizabeth Philpotts, profesor de radiologie şi imagistică biomedicală la facultatea de medicină Yale, una dintre autoarele studiului.

Imagini de la o pacientă în vârstă de 67 de ani care a fost rechemată după screening pentru o mică asimetrie focală în sânul stâng. (A) Imaginea mamografică bidimensională arată leziunea (săgeată), care este greu de văzut. (B) Imaginea secţiunii de tomosinteză digitală a sânului arată margini spiculate (cerc). (C) Ecografia arată o masă hipoecogenă neregulată corespunzătoare, cu margini unghiulare. Evaluarea patologică a evidenţiat un carcinom invaziv triplu-negativ de 0,7 cm. Credit: Societatea de Radiologie din America de Nord (RSNA)

Supradiagnosticarea înseamnă că rezultatele descoperite nu sunt relevante din punct de vedere clinic şi pot să nu cauzeze probleme de sănătate pentru pacient dacă nu sunt detectate.

Potrivit dr. Liane Elizabeth Philpotts, una dintre autoarele studiului, mamografia digitală şi DBT au detectat diferite subtipuri şi grade de tumori la rate similare. Raportul dintre cancerele invazive şi carcinomul ductal in situ (DCIS) nu a diferit semnificativ între cele două modalităţi.

„Am constatat că mamografia digitală şi mamografia de screening DBT au găsit aceleaşi tipuri de cancere, dar în stadii diferite”, a spus ea. „DBT a identificat cancere mai agresive într-un stadiu mai timpuriu comparativ cu mamografia digitală”.

DBT a avut o rată mai mare de detectare a cancerului decât mamografia (5,3% faţă de 4,0%) şi o rată mai mică de cancere avansate (32,7% faţă de 43,6%), indicând faptul că cancerele sunt probabil detectate mai devreme. Detectarea cancerului a fost îmbunătăţită atunci când femeile au făcut mamografii repetate cu DBT.

Majoritatea cazurilor de cancer cu adevărat pozitive detectate prin DBT s-au prezentat sub formă de mase, în timp ce mai puţine s-au prezentat drept calcificări şi asimetrii.

Rata de rechemare pentru DBT (7,2%) a fost semnificativ mai mică decât pentru mamografia digitală (10,6%).

„Rata mai scăzută de rechemare pentru investigaţii suplimentare a DBT, rata mai mare de detectare a cancerului şi rata mai scăzută a cancerelor avansate este un câştig, ”, spune dr. Philpotts.

Medicul a precizat că sunt necesare studii suplimentare care utilizează date pe termen lung pentru a înţelege mai bine rolul DBT în rezultatele screeningului.

„Aceste constatări se adaugă la literatura în creştere privind detectarea cancerului prin mamografia cu tomosinteză şi susţin utilizarea sa în screeningul cancerului de sân la nivel mondial”, a precizat dr. Philpotts.

Potrivit acesteia, rezultatele pot oferi instituţiilor de îngrijire a sănătăţii care nu au trecut încă de la mamografia 3D cu tomosinteză datele de necesare pentru a adopta noua tehnologie.

Constatările au fost publicate marţi în revista Radiology.

Imagini la (A-D) o pacientă în vârstă de 48 de ani şi (E-H) o pacientă în vârstă de 65 de ani. (A) Imaginea de screening prin tomosinteză digitală prevalentă a sânului (DBT), oblică mediolaterală stânga (LMLO), arată o masă neregulată (cerc). (B) Mamografia digitală de screening (DM) anterioară sugerează că masa ar fi putut fi prezentă, dar nu a fost reprezentată. (C) Imaginea secţiunii DBT arată margini spiculate (cerc). (D) Ecografia arată o masă hipoecoică neregulată corespunzătoare. La evaluarea patologică a fost găsit un carcinom ductal invaziv de 2,4 cm, pozitiv pentru receptorii de estrogen şi progesteron şi negativ pentru receptorii factorului de creştere epidermică umană. (E) Mamografia de screening DBT arată o nouă masă în sânul drept (cerc). (F) Scanarea DBT anterioară nu prezintă nicio descoperire. (G) Imaginea secţiunii DBT arată margini spiculate (cerc). (H) Imaginea US arată o mică masă hipoecogenă neregulată. La evaluarea patologică a fost găsit un carcinom ductal invaziv de 0,6 cm, pozitiv pentru receptorii de estrogen şi progesteron şi negativ pentru receptorii factorului de creştere epidermal uman. RCC = craniocaudal drept. Credit: Societatea Radiologie din America de Nord (RSNA), septembrie 2024

viewscnt