Grupul Pfizer a anunţat, marţi, că vaccinul său experimental împotriva virusului sinciţial respirator (RSV) a fost eficient pentru prevenirea infecţiilor severe la sugari, după ce a fost administrat mamelor însărcinate, în a doua jumătate a timpului de sarcină, într-un studiu de fază III.
În cazul în care va fi aprobat, candidatul la vaccin ar putea deveni primul ser matern disponibil, pentru a uşura povara bolii respiratorii la sugarii mici. Compania a oprit studiul după succesul timpuriu şi a anunţat că intenţionează să facă demersurile pentru aprobare, până la sfârşitul anului 2022.
„Imunizarea mamei are capacitatea de a proteja copilul din prima zi ceea ce este important pentru că perioada critică de spitalizare la aceşti sugari din cauza VSR are loc în jurul vârstei de o lună până la două luni”, a declarat într-un interviu, Kena Swanson, vicepreşedinta diviziei de vaccinurilor virale de la Pfizer, citată de Reuters.
Vaccinul nu a îndeplinit al doilea obiectiv principal al studiului, şi anume acela de a preveni bolile respiratorii mai puţin severe, a comunicat compania.
Companii precum Pfizer şi GSK se întrec pentru a dezvolta un vaccin împotriva RSV, o cauză principală a pneumoniei la copiii mici şi la adulţii în vârstă, ţinând cont că vaccinul ar putea genera vânzări de miliarde de dolari după aprobare.
Datele federale estimează că RSV este responsabil, în Statele Unite, de spitalizarea a peste 58.000 de copii sub vârsta de cinci ani, anual.
Conform gigantului farma, candidatul la vaccin a îndeplinit unul dintre cele două obiective principale ale studiului, indicând o eficacitate de 81,8% în prevenirea unei forme severe ale bolii tractului respirator inferior la sugari, în primele 90 de zile.
Formele de boală severă cauzate de RSV din studiu au inclus niveluri foarte scăzute de oxigen, ventilaţie mecanică, plasarea sugarilor într-o unitate de terapie intensivă, sau comă.
Obiectivul neatins avea în vedere reducerea bolii la sugarii care au necesitat îngrijiri acordate de către un furnizor de asistenţă medicală.
Infecţiile cu RSV în rândul copiilor mici sunt în creştere în Statele Unite.
În prezent, nu există vaccinuri RSV aprobate.
În august, grupul Pfizer a anunţat că vaccinul său RSV a fost eficient în rândul adulţilor în vârstă, într-un studiu aflat tot în stadiu avansat.
La rândul său, rivalul GSK a declarat, în octombrie, că serul său împotriva RSV a fost eficient în proporţie de 82,6% într-un studiu în stadiu avansat care a implicat adulţi în vârstă.