Vaccinarea împotriva virusului papilomavirus uman (HPV), care provoacă mare parte dintre cazurile de cancer de col uterin, are un impact major asupra sănătăţii publice şi ar trebui să reducă semnificativ nunmărul de cazuri de îmbolnăvire în următorul deceniu, arată un nou studiu amplu prezentat săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică The Lancet.
Studiul internaţional, realizat de cercetători din Canada şi Marea Britanie, a acoperit 60 de milioane de persoane din state dezvoltate.
Autorii studiului consideră că au descoperit dovezi ştiinţifice puternice că vaccinarea anti-HPV este eficient pentru prevenirea cancerului de col uterin în mod real pe plan mondial.
“Vedem reducerea infecţiei cu HPV care provoacă mare parte din cauzele de cancer de col uterin, şi vedem scăderi ale ratelor de îmbolnăvire de cancer de col uterin”, a afirmat unul dintre autorii studiului, David Mesher, cercetător principal la Public Health England, citat de Reuters.
Autorii studiului estimează o scădere semnificativă a numărului de cazuri de cancer de col uterin în următorul deceniu ca urmare a extinderii vaccinării anti-HPV în statele dezvoltate.
Primul vaccin anti-HPV a fost aprobat în 2007 şi este acum folosit în peste 100 de state din întreaga lume.
Principalii producători de vaccinuri anti-HPV sunt grupurile farmaceutice GSK, cu produsul Cervarix (care ţinteşte două tulpini ale virusului), şi Merck, care produce vaccinul Gardasil (ce ţinteşte nouă tulpini).
În statele care au implementat programe de imunizare anti-HPV, fetele sunt de obicei vaccinate înainte să devină sexual active pentru a fi protejate de cancer de col uterin.
Noul studiu a folosit date privind 60 de milioane de persoane pentru o perioadă de opt ani, colectate din 65 de studii distincte realizate în 14 state care au implementat programe de vaccinare anti-HPV.
Studiul arată că cele două tipuri de HPV responsabile pentru 70% dintre cazurile de cancer de col uterin – HPV 16 şi HPV 18 – s-au redus semnificativ după implementare aprogramelor de vaccinare.
Astfel, vaccinarea anti-HPV a avut ca efect reducerea cu 83% a infecţiilor la fetele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 19 ani şi cu 66% la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani într-un interval cuprins între cinci şi opt ani după vaccinare.
Ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că anul trecut s-au înregistrat 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin pe plan mondial şi peste 310.000 de decese din cauza bolii.
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV. În prezent, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Naţional de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaţionale la risc”, însă nu este decontată.
În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.
Anul trecut, mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut Guvernului şi Ministerului Sănătăţii începerea vaccinării anti-HPV. Vaccinul este recomandat fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani, cu acordul părinţilor.
Recent, o licitaţie pentru achiziţia de vaccinuri anti-HPV a fost finalizată de Ministerul Sănătăţii, însă nu este clar cum se va derula programul şi câte persoane vor fi imunizate.