Vaccinarea anti-HPV: Ministerul Sănătăţii ar putea cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin în următorii 4 ani, în funcţie de cerere

Vaccinarea anti-HPV: Ministerul Sănătăţii ar putea cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin în următorii 4 ani, în funcţie de cerere

Ministerul Sănătăţii ar putea cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin anti-HPV în următorii 4 ani, în funcţie de cerere, şi va derula o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV.

Ministerul a realizat deja un calendar pentru promovarea vaccinării în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În luna ianuarie 2020, ministerul va demara vaccinarea gratuită anti-HPV, primele 20.000 de doze fiind deja distribuite direcţiilor de sănătate publică, împreună cu un ghid de informare.

“Acordul-cadru încheiat de Ministerul Sănătăţii cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare”, a precizat instituţia, într-un comunicat.

“De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, a completat ministerul.

Vaccinarea gratuită se va realiza începând din ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

România este până acum singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Naţional de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaţionale la risc”, însă nu era decontată.

În timp ce România face acum primii paşi spre realizarea unui program de vaccinare anti-HPV, Marea Britanie a început din luna septembrie vaccinarea anti-HPV a băieţilor, estimând că va preveni peste 100.000 de cazuri de cancer în următoarele patru decenii prin intermediul programului său finanţat din fonduri publice.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

Vaccinarea anti-HPV, recomandată de OMS

„Comitetul de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, reunit în octombrie 2019, recomandă vaccinarea HPV. În momentul de faţă, eliminarea cancerului de col uterin este posibilă prin strategii de prevenţie integrate,” a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Profesorul a precizat că, în perioada următoare, „se va administra vaccinul fetiţelor pentru care părinţii vor face o solicitare în acest sens”.

viewscnt