Vaccinarea cu schemă completă reduce la aproape jumătate riscul de "Covid lung" la adulţii care au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, arată un nou studiu realizat de cercetători de la King’s College din Londra.
Rezultatele studiului, publicate în Lancet, mai arată că vaccinarea împotriva Covid-19 reduce riscul de spitalizare cu 73% şi riscul de simptome severe cu 31% în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2.
Cercetătorii au analizat date privind peste 2 milioane de persoane care au transmis informaţii privind simptomele, testele pentru Covid-19 şi vaccinare pe o platformă britanică de cercetare - UK Zoe Covid Symptom Study - între 8 decembrie 2020 şi 4 iulie 2021.
Dintre participanţi, 6.030 de persoane au transmis că au fost testate pozitiv pentru Covid-19 după administrarea primei doze de vacin, dar înainte de a doua doză, iar 2.370 de persoane au fost testate pozitiv la 7 zile sau mai multe după a doua doză.
Simptomele cele mai frecvente pentru Covid-19, precum pierderea mirusului, febra, durerile de cap şi oboseala, au fost mai rare şi mai puţin severe la persoanele vaccinate.
Mai mult, persoanele cu vârsta de cel puţin 60 de ani care au fost vaccinate au avut şanse mai mari să nu aibă simptome după un test pozitiv pentru Covid-19 comparativ cu persoanele din aceeaşi grupă de vârstă nevaccinate.
"Am descoperit că riscul de a avea simptome cel puţin 28 de zile după o infecţie postvaccinare au fost de circa două ori mai mici decât în cazul persoanelor nevaccinate", arată autorii studiului.