Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania farmaceutică germană CureVac a intrat în procedură de evaluare continuă de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Procesul de evaluare continuă a CVnCoV, vaccinul dezvoltat de CureVac, a fost demarat de către comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) adin cadrul EMA.
"Decizia CHMP de a demara evaluarea continuă se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) şi studii clinice timpurii la adulţi. Aceste studii sugerează faptul că vaccinul declanşează răspunsuri ale
anticorpilor neutralizanţi şi răspunsuri imunitare celulare care vizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19", a precizat EMA.
Compania efectuează în prezent studii la om, pentru a evalua siguranţa, imunogenitatea (cât de eficient este în declanşarea unui răspuns împotriva virusului) şi eficacitatea acestuia împotriva Covid-19. EMA va evalua datele din aceste studii, precum şi din alte studii clinice, pe măsură ce acestea devin disponibile.
Evaluarea continuă se va desfăşura până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de punere pe piaţă.
EMA va evalua conformitatea vaccinului cu standardele uzuale de eficacitate, siguranţă şi calitate. Deşi EMA nu poate prevedea termenele generale, evaluarea unei eventuale cereri ar trebui să dureze mai puţin decât în mod normal,
din cauza activităţii efectuate în timpul evaluării continue.
În noiembrie, Comisia Europeană a încheiat un acord cu CureVac pentru achiziţionarea a 225 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE, care au o opţiune suplimentară pentru cumpărarea a alte 180 de milioane de doze.
Din cele 225 milioane doze de vaccin, României îi revin circa 9,7 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza peste 4,8 milioane de persoane. Costul total al acestor doze care revin României este de 96,7 milioane euro.
Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de CureVac poate fi păstrat la temperatura de 5 grade Celsius între producere şi administrare, ceea ce reduce semnificativ provocările logistice în campania de vaccinare.
Recent, CureVac a încheiat un acord de alianţă cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) în vederea dezvoltării unei noi generaţii de vaccinuri împotriva Covid-19, eficace şi împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 identificate în utima perioadă şi considerate mai contagioase.