Vaccinul anti-Covid-19 al CureVac, în procedură de evaluare continuă în UE

Vaccinul anti-Covid-19 al CureVac, în procedură de evaluare continuă în UE
februarie 13 17:46 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania farmaceutică germană CureVac a intrat în procedură de evaluare continuă de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). 

Procesul de evaluare continuă a CVnCoV, vaccinul dezvoltat de CureVac, a fost demarat de către comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) adin cadrul EMA.

“Decizia CHMP de a demara evaluarea continuă se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) și studii clinice timpurii la adulți. Aceste studii sugerează faptul că vaccinul declanșează răspunsuri ale
anticorpilor neutralizanți și răspunsuri imunitare celulare care vizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19”, a precizat EMA.

Compania efectuează în prezent studii la om, pentru a evalua siguranța, imunogenitatea (cât de eficient este în declanșarea unui răspuns împotriva virusului) și eficacitatea acestuia împotriva Covid-19. EMA va evalua datele din aceste studii, precum și din alte studii clinice, pe măsură ce acestea devin disponibile.

Evaluarea continuă se va desfășura până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de punere pe piață.

EMA va evalua conformitatea vaccinului cu standardele uzuale de eficacitate, siguranță și calitate. Deși EMA nu poate prevedea termenele generale, evaluarea unei eventuale cereri ar trebui să dureze mai puțin decât în mod normal,
din cauza activității efectuate în timpul evaluării continue.

În noiembrie, Comisia Europeană a încheiat un acord cu CureVac pentru achiziționarea a 225 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE, care au o opțiune suplimentară pentru cumpărarea a alte 180 de milioane de doze.

Din cele 225 milioane doze de vaccin, României îi revin circa 9,7 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza peste 4,8 milioane de persoane. Costul total al acestor doze care revin României este de 96,7 milioane euro.

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de CureVac poate fi păstrat la temperatura de 5 grade Celsius între producere și administrare, ceea ce reduce semnificativ provocările logistice în campania de vaccinare.

Recent, CureVac a încheiat un acord de alianță cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) în vederea dezvoltării unei noi generații de vaccinuri împotriva Covid-19, eficace și împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 identificate în utima perioadă și considerate mai contagioase.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu