Vaccinul împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 dezvoltat de compania germană de biotehnologie CureVac poate fi păstrat la temperatura de 5 grade Celsius între producere şi administrare, ceea ce reduce semnificativ provocările logistice în campania de vaccinare anti-Covid-19.
Compania a anunţat joi că vaccinul poate fi păstrat la 5 grade Celsius, o temperatură obişnuită pentru transporturile frigorifice şi care poate fi asigurată de un simplu frigider casnic, timp de cel puţin 3 luni, perioadă în care serul rămâne stabil.
CureVac a testat stabilitatea vaccinului la o facilitate de depozitare pe care o deţine la mai multe temperaturi: temperatura normală a unei camere, la +5 grade Celsius şi la sub -60 grade Celsius. În urma testului, compania a ajuns la concluzia că serul se menţine stabil la 5 grade Celsius o perioadă de cel puţin 3 luni.
Mai mult, vaccinul se menţine stabil pentru o perioadă de până la 24 de ore la temperatura camerei.
Asigurarea "lanţului frigului" este considerată una dintre cele mai mari provocări logistice în campania masivă de vaccinare anti-Covid-19 care se anunţă în următoarele luni, după ce primele vaccinuri vor fi aprobate şi vor începe să fie administrate la scară largă grupurilor prioritare şi, ulterior, restului populaţiei.
Spre exemplu, vaccinul dezvoltat de companiile BioNTech şi Pfizer, aflat în cea mai avansată fază (având deja rezultate intermediare ale studiului clinic final, de faza a III-a), trebuie păstrat la o temperatură de cel mult -70 grade Celsius.
Compania germană, susţinută financiar inclusiv de Fundaţia Bill & Melinda Gates, a anunţat recent rezultate ale studiilor preclinice în care a fost testat vaccinul, care arată că vaccinul - denumit CVnCoV - a generat anticorpi şi a activat celulele T la şoarecii folosiţi în studiile preclinice.
Între timp, vaccinul dezvoltat de CureVac este testat deja în studii clinice de faza a II-a, iar rezultatele studiilor clinice de faza I-a urmează să fie publicate în curând.
CureVac are o abordare ce presupune crearea de molecule mesager-ARN, ce transmit celulelor umane instrucţiuni pentru producerea de proteine terapeutice care să declanşeze un răspuns imunitar împotriva bolilor infecţioase.