Vaccinurile ARN mesager oferă cea mai bună protecţie după doza booster, arată rezultatele unui studiu care a comparat 7 seruri anti-Covid-19

Vaccinurile ARN mesager oferă cea mai bună protecţie după doza booster, arată rezultatele unui studiu care a comparat 7 seruri anti-Covid-19

Vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager oferă cea mai bună protecţie după doza booster, arată rezultatele unui studiu britanic care a comparat 7 seruri anti-Covid-19 autorizate sau în curs de evaluare de către autorităţile de reglementare. 

Studiul "COV-Boost" a fost realizat de cercetători din Marea Britanie şi a comparat vaccinurile  Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Curevac şi Valneva în privinţa nivelului de imunitate generat după doa booster.

Date din acest studiu au fost citate de unii oficiali britanici, care au precizat că serurile Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt preferate în campania de imunizare cu doza booster, însă rezultatele studiului au fost publicate abia acum.

Potrivit studiului, şase din cele şapte vaccinuri evaluate cresc imunitatea după schema iniţială de vaccinare cu serul Pfizer/BioNTech, iar toate şapte îmbunătăţesc imunitatea în cazul în care schema iniţială a fost făcută cu vaccinul AstraZeneca.

"Doza a treia este eficace pentru multe dintre vaccinurile pe care le-am testat şi în multe combinţaii diferite", a declarat prof. Saul Faust, imunolog la Universitatea din Southampton şi coordonator al studiului, citat de Reuters.

Rezultatele studiului arată că administrarea, la doza booster, a unei doze întregi sau a unei jumătăţi de doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau a unei doze complete de vaccin Moderna creşte atât nivelul anticorpilor specifici SARS-CoV-2, cât şi protecţia oferită de limfocitele T, indiferent dacă persoana imunizată a primit la schema iniţială vaccin Pfizer sau AstraZeneca.

Protecţia creşte, dar cu un nivel mai redus comparativ cu serurile ARN mesager, şi în cazul în care la doza booster se utilizează vaccinurile AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson şi Curevac.

În schimb, administrarea vaccinului Valneva la doza booster creşte protecţia doar la persoanele imunizate în schema iniţială cu serul  AstraZeneca, nu şi în cazul celor vaccinate cu Pfizer.

Studiul mai arată că doza booster generează şi un răspuns ridicat al limfocitelor T ale sistemului imun împotriva variantelor beta şi delta ale SARS-CoV-2, ceea ce poate avea un rol important în protecţia pe termen lung împotriva Covid-19.

Studiul a fost realizat înainte de identificarea variantei omicron.

viewscnt