Categorii: Știri

Vaccinurile ARN mesager oferă cea mai bună protecție după doza booster, arată rezultatele unui studiu care a comparat 7 seruri anti-Covid-19

Timp citire articol: 2 minut(e)

Vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager oferă cea mai bună protecție după doza booster, arată rezultatele unui studiu britanic care a comparat 7 seruri anti-Covid-19 autorizate sau în curs de evaluare de către autoritățile de reglementare.

Studiul “COV-Boost” a fost realizat de cercetători din Marea Britanie și a comparat vaccinurile  Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Curevac și Valneva în privința nivelului de imunitate generat după doa booster.

Date din acest studiu au fost citate de unii oficiali britanici, care au precizat că serurile Pfizer/BioNTech și Moderna sunt preferate în campania de imunizare cu doza booster, însă rezultatele studiului au fost publicate abia acum.

Potrivit studiului, șase din cele șapte vaccinuri evaluate cresc imunitatea după schema inițială de vaccinare cu serul Pfizer/BioNTech, iar toate șapte îmbunătățesc imunitatea în cazul în care schema inițială a fost făcută cu vaccinul AstraZeneca.

“Doza a treia este eficace pentru multe dintre vaccinurile pe care le-am testat și în multe combințaii diferite”, a declarat prof. Saul Faust, imunolog la Universitatea din Southampton și coordonator al studiului, citat de Reuters.

Rezultatele studiului arată că administrarea, la doza booster, a unei doze întregi sau a unei jumătăți de doză de vaccin Pfizer/BioNTech sau a unei doze complete de vaccin Moderna crește atât nivelul anticorpilor specifici SARS-CoV-2, cât și protecția oferită de limfocitele T, indiferent dacă persoana imunizată a primit la schema inițială vaccin Pfizer sau AstraZeneca.

Protecția crește, dar cu un nivel mai redus comparativ cu serurile ARN mesager, și în cazul în care la doza booster se utilizează vaccinurile AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson și Curevac.

În schimb, administrarea vaccinului Valneva la doza booster crește protecția doar la persoanele imunizate în schema inițială cu serul  AstraZeneca, nu și în cazul celor vaccinate cu Pfizer.

Studiul mai arată că doza booster generează și un răspuns ridicat al limfocitelor T ale sistemului imun împotriva variantelor beta și delta ale SARS-CoV-2, ceea ce poate avea un rol important în protecția pe termen lung împotriva Covid-19.

Studiul a fost realizat înainte de identificarea variantei omicron.

SM

Articole recente

Un vaccin împotriva Zonei Zoster și-a păstrat eficacitatea mai mult de un deceniu, potrivit datelor unui studiu avansat

Datele de la finalul unui studiu de monitorizare pe termen lung al unui vaccin împotriva zonei zoster au demonstrat o…

17 aprilie 2024 17:20

Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023, consolidează dezvoltarea companiei

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 17.04.2024, raportul administratorilor și opinia auditorului cu…

17 aprilie 2024 16:32

Un medicament pentru slăbit oferă beneficii și pacienților cu apnee în somn, sugerează rezultatele testelor clinice

Un medicament pentru pierderea în greutate a redus severitatea apneei de somn cu până la aproape două treimi la adulții…

17 aprilie 2024 16:05

Clarificările Ministerului Sănătății privind eliberarea de antibiotice în farmacii

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea…

17 aprilie 2024 15:23

Dezbaterea “Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, organizată de Asociația SAMAS

Asociația SAMAS și Danone România vă invită să participați la Masa Rotundă cu tema Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ…

17 aprilie 2024 14:11

VIDEO Oamenii de știință au identificat bacteriile care provoacă meningită la bebeluși

Un studiu de referință condus de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (QU) a identificat principalele tipuri de bacterii E.…

17 aprilie 2024 14:07

Cercetătorii au descoperit un eveniment timpuriu al patologiei Alzheimer, înainte de moartea neuronilor

Boala Alzheimer rămâne una dintre cele mai dificile și mai răspândite maladii neurodegenerative, afectând milioane de persoane din întreaga lume.…

17 aprilie 2024 14:07

Zentiva dotează Laboratorul de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii București cu aparatură de ultimă generație

Grupul de companii Zentiva din România, lider în volum și valoare pe piața medicamentelor generice din România*, a încheiat un…

17 aprilie 2024 14:02

Noi cunoștințe ar putea debloca imunoterapia pentru un cancer de ochi rar și mortal

O nouă cercetare de la Universitatea din Pittsburgh (Pitt) explică de ce melanomul uveal metastatic este rezistent la imunoterapiile convenționale…

17 aprilie 2024 13:11