În România peste 5 milioane de oameni s-au vaccinat împotriva COVID-19, urmând schema completă. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, risc de internare şi spitalizare în ATI de 12 ori mai mic şi risc de infectare de 10 ori mai mic, potrivit rezultatelor primului studiu privind eficienţa vaccinului efectuat în România din perioada valului 3 al pandemiei, când tulpina britanică Alpha era cea dominantă. Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a precizat că e puţin probabil să nu se facă şi a treia doză de vaccin în România, dar se aşteaptă autorizarea la nivel european a dozei de rapel, iar până atunci se pregăteşte activitatea logistică.
Din cei peste 5 milioane de români vaccinaţi împotriva COVID-19, peste un milion sunt din mediul rural, cea mai mare rată de acoperire vaccinală din ţară fiind în Bucureşti. România se află însă pe penultimul loc în Europa atât în ceea ce priveşte rata de vaccinare, cât şi numărul de doze de vaccinuri administrate.
Conform studiului prezentat astăzi de Valeriu Gheorghiţă în cadrul unei conferinţe de presă, eficienţa vaccinurilor împotriva infectării cu SARS-COV-2 este de 90,2% pentru românii vaccinaţi peste 14 zile de la doza a doua, de 83,9% pentru cei vaccinaţi la 1-14 zile de la doza a doua şi de 16,3% vaccinaţi primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2. Vestea bună este că ,,eficienţa se menţine la peste 90% şi în cazul tulpinii indiene Delta, atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave şi a deceselor”, susţine dr. Valeriu Gheorghiţă.
Eficienţa împotriva internării este de 92,8 la vaccinaţi peste 14 zile de la doza 2, de 85,4 la vaccinaţi 1-14 zile de la doza 2, de 67% la vaccinaţi primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2. În ceea ce priveşte eficienţa vaccinării împotriva internării în ATI aceasta este de 92,1% în cazul persoanelor vaccinate la 14 zile de la doza 2, de 80,5% la cele vaccinate în primele 1-14 zile de la doza 2. Eficienţa împotriva deceselor survenite din cauza COVID-19 este de 93,2% la cei vaccinaţi peste 14 zile de la doza 2 şi de 79,6% la cei vaccinaţi primele 1-14 zile de la doza 2.
Referitor la administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, Israel este prima ţară din lume care a decis să facă rapelul. Săptămâna trecută, FDA a autorizat a treia doză pentru persoanele imunocompromise din SUA. Dr. Valeriu Gheorghiţă a precizat că România pregăteşte activitatea logistică pentru a treia doză, dar aşteaptă să fie aprobat rapelul în Europa.
,,Vrem să ne aliniem la CDC, la EMA, dar aşteptăm autorizarea la nivel european. Dacă până în septembrie se va acorda această autorizare, la început de octombrie am putea să administrăm doza de rapel”, a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.
Medicul a afirmat că rapelul ar urma să fie administrat personalului medical, persoanelor din căminele de bătrâni, celor vulnerabile, persoanelor cu vârste peste 65 ani, bolnavilor cronici care au 6 luni de la schema completă de vaccinare.
,,Îi excludem pe cei care au făcut două doze de vaccin şi au trecut şi prin boală, fiindcă un al patrulea stimul nu considerăm că le- ar mai aduce beneficii semnificative”, a explicat dr. Gheorghiţă.