Ventilatoare pe baterii pentru pacienții cu Covid-19

Ventilatoare pe baterii pentru pacienții cu Covid-19
aprilie 11 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Criza ventilatoarelor din secțiile ATI care preiau bolnavii de Covid-19 i-a determinat pe experții în fizică dintr-un laborator situat la granița dintre Franța și Elveția să creeze ventilatoare mici, ușoare, funcționale pe baterii pentru pacienții cu noul coronavirus.

Pandemia de SARS-CoV-2  a dus la un deficit global de ventilatoare utilizate în serviciile de ATI și menite să-i ajute pe pacienții spitalizați să respire. CERN găzduiește Big Hadron Collider (LHC), un laborator uriaș într-un tunel care se află la granița francezo-elvețiană, și se laudă cu cel mai puternic accelerator de particule din lume, prin urmare și-a pus fizicienii și inginerii la lucru, dându-le ca temă crearea unui ventilator ușor de folosit pentru recuperarea pacienților.

Laboratorul elvețian spune că are deja un model HEV în lucru, care ar putea funcționa pe baterii și care ar trebui să fie gata pentru testarea în spitale în câteva săptămâni.

,,Vrem să utilizăm resursele și competențele noastre pentru a contribui la lupta împotriva pandemiei COVID-19″, a declarat Fabiola Gianotti,  directorul general al laboratorului, potrivit siteului phys.org.

Echipa de experți și-a dat seama că tipurile de sisteme utilizate pentru a regla fluxurile de gaze pentru detectoarele particulelor pot fi folosite pentru a proiecta un nou ventilator.

„HEV ar putea fi utilizat pentru pacienții aflați în faze ușoare sau de recuperare, permițând eliberarea ventilatoarelor mai complexe pentru cazurile cele mai dificile”, au precizat reprezentanții CERN.

Ventilatoarele HEV ar putea fi utilizate în locuri cu resurse limitate sau cu surse de alimentare instabile. Inventatorii susțin că aceste ventilatoare sunt ieftine și pot funcționa pe baterii, panouri solare sau generatoare de urgență.

CERN produce deja geluri de dezinfectare pentru forțele de poliție locală și folosește imprimantele sale 3D pentru a crea măști de protecție. Inovațiile CERN menite să ajute la combaterea COVID-19 vor fi lansate sub licență deschisă, astfel încât echipamentele să poată fi produse “oriunde este nevoie”, a precizat șeful laboratorului.

În România, uzinele Dacia vor putea produce ventilatoare mecanice la Mioveni, au anunțat reprezentanții Guvernului, declarând că o companie americană a pus la dispoziţia României proiectul de fabricaţie pentru ventilatoare.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu