[VIDEO] Adrian Gheorghe, președintele CNAS: Ne propunem să stimulăm consultația de prevenție pentru persoanele peste 40 de ani

[VIDEO] Adrian Gheorghe, președintele CNAS: Ne propunem să stimulăm consultația de prevenție pentru persoanele peste 40 de ani
iunie 04 14:31 2021 Timp citire articol: 5 minut(e)

80% din bolile cronice pot fi prevenite, susține Organizatia Mondială a Sănătății, așa că România trebuie să aloce mai multe fonduri pentru serviciile de prevenţie. ,,În acest moment nu putem vorbi despre faptul că avem un buget pentru prevenție”, a mărturisit Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru 360medical.ro în cadrul unei discuții mai ample despre bugetul din Sănătate, despre noul contract-cadru și noutățile pe care le aduce acesta cu privire la prevenție.

Pandemia de COVID-19 ne-a arătat cât de importantă este prevenția și cât de necesar este să investim în ea. În ceea ce privește implicarea în activitatea de prevenție, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a avut o implicare minimă. ,,Nu a avut un rol proactiv. Cred că se poate face mai mult și îmi propun să facem mai mult, deoarece această distincție parțial care ține de cultură instituțională, parțial de inerție să spun, Casa exclusiv curativ, Ministerul Sănătații exclusiv preventiv, funcționează și nu prea”, a ținut să precizeze Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ministerul Sănătății are autoritatea de a trasa politicile publice în Sănătate, inclusiv pe partea de prevenție, dar șeful CNAS crede că instituția pe care o conduce poate face mai mult. ,,Mai important aici este să ne asigurăm că politicile de sănătate publică sunt implementate prin servicii integrate și corelate de-a lungul instituțiilor”, a spus Adrian Gheorghe.

Referitor la proiectul de Contract cadru privind prevenția, acum se fac niște pași în acest sens. ,,E mult mai mult de făcut în perspectivă, dar ca direcții ce aș vrea să menționez sunt câteva prevederi în acest proiect de Contract cadru care va intra foarte curând pe circuit de avizare, pe de-o parte, și pe de altă parte suntem în discuții strânse cu Ministerul Sănătății privind ajustarea structurii Programelor naționale de sănătate, practic tradițional – unele la minister, altele la Casă – ne uităm mai cu atenție în această perioadă la cum putem îmbunătăți astfel încât să ne concentrăm mai mult pe rezultat și mai mult pe această dihotomie istorică între instituții. Există aici cred că mult apetit pentru mai multă flexibilitate. Astfel încât până la urmă programele să fie desfășurate mai eficient”, a afirmat președintele CNAS.

Adrian Gheorghe dorește să fie alocați mai mulți bani decât în prezent pentru consultații preventive la nivelul medicului de familie. ,,În acest moment ne propunem să stimulăm mult mai mult consultația de prevenție pentru cei peste 40 de ani, la nivelul medicului de familie, printr-un tarif credem noi atractiv. Am avut aceste discuții inclusiv cu reprezentanții medicilor și ai medicilor de familie, asta va face ca într-adevăr să fie alocați mai mulți bani decât în prezent pentru aceste consultații preventive”, a declarat șeful CNAS.

Iar pe viitor își propune să introducă indicatori pentru a vedea ce se detectează în consultațiile de prevenție.,,Încercăm să vedem ce putem face acum, ce putem planifica pentru la anul sau pentru anii următori astfel încât nu doar să stimulăm financiar dar să începem să și vedem niște rezultate. Din acest punct de vedere putem face ceva și la proiectul de norme din anul acesta, să începem să colectăm niște indicatori pentru a vedea ce detectăm, dacă tot facem consultație de prevenție, pentru că aceasta va avea o influență importantă la fundamentările de buget în anii următori. Dacă detectăm mai mult – de exemplu – tipuri de cancere, atunci trebuie să prevedem niște îngrijiri, pentru că nu poți să spui „am făcut prevenție, i-am detectat. Ne pare rău, s-au terminat fondurile.

În opinia șefului CNAS este necesară bugetarea care are în vedere tipurile de rezultate care se doresc a fi obținute și care are în vedere integrarea serviciilor și alocărilor bugetare la nivelul tuturor palierelor de servicii.

,,Avem de lucru aici dar cred că e absolut oportun să începem de undeva. Și această investiție în prevenție este mai mult decât necesară. Și pandemia COVID a arătat cât de important este rolul comorbidităților nu doar în evoluția patologiei dar și în cunoașterea prevalenței acestei comorbidități pentru a fundamenta niște decizii. Da, e mult de lucru, dar sper că alături de partenerii noștri  atât decidenți cât și din sistemul de sănătate vom face pași în acest sens”, a afirmat Adrian Gheorghe.

CNAS poartă discuții strânse cu Ministerul Sănătății privind ajustarea structurii Programelor naționale de sănătate, propunând introducerea unui set de indicatori pentru aceste programe și niște mecanisme de planificare a bugetelor acestor programe. Unul dintre prorgamele vizate este chiar Programul Național de Oncologie.

,,Cu siguranță ne interesează ca pe fondul acestui Program Național de Oncologie să introducem mecanisme care să urmărească rezultatele pacienților oncologici”, a precizat Adrian Gheorghe, în cadrul unui mesaj video difuzat la dezbaterea ,,Cancer Survivor 360, organizată de redacția 360medical.ro.

Casele de asigurări de sănătate gestionează fonduri importante, iar directorii generali al caselor județene trebuie să aleagă și să prioritizeze unde și cum cheltuie banii. ,,Sunt multe aspecte de luat în considerare, și aici intervine discernământul. Deci, cred că nu trebuie să ne gândim neapărat la decizii cosmice sau discreționare la latitudinea directorului general, însă multe dintre ele sunt situații absolut concrete în care cineva într-un astfel de rol trebuie să-și asume”, a afirmat președintele CNAS, într-un prim interviu video acordat 360medical.ro, în care a creionat pe larg portretul candidatului la postul de director general de Casă județeană.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu