VIDEO „Boala X" şi ameninţarea unei noi pandemii, pe lista subiectelor abordate de liderii mondiali la Davos

VIDEO „Boala X" şi ameninţarea unei noi pandemii, pe lista subiectelor abordate de liderii mondiali la Davos

„Boala X" este clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind o prioritate pentru campaniile de sensibilizare, alături de Covid-19, Ebola şi virusul Zika.

Liderii mondiali care se întâlnesc săptămâna aceasta la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), vor discuta despre preocupările legate de potenţialul unei viitoare pandemii care ar putea provoca de 20 de ori mai multe decese decât Covid-19.

Aceasta este cunoscută sub numele fictiv de Boala X, termenul fiind folosit pentru a face referire la planificarea unei viitoare epidemii internaţionale ipotetice cauzate de un agent patogen încă necunoscut pentru a provoca boli umane, potrivit OMS.

În cadrul unei sesiuni intitulate „Pregătirea pentru boala X", un grup de experţi condus de şeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, va vorbi despre „eforturile inedite necesare pentru a pregăti sistemele de sănătate pentru multiplele provocări care ne aşteaptă", dacă vrem să fim pregătiţi pentru o pandemie mult mai mortală, a precizat WEF.

OMS clasează Boala X ca fiind o boală prioritară în campaniile sale de sensibilizare, alături de Covid-19, virusul Ebola, virusul Zika, febra hemoragică Crimeea-Congo, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers-CoV) şi sindromul respirator acut sever (Sars).

Boala X a fost adăugată pe lista OMS în 2018, pentru a permite discuţii privind abordarea unei pandemii globale în viitor.

OMS a prioritizat cercetarea şi dezvoltarea într-un context de urgenţă pentru toate aceste boli, afirmând că proiectul „urmăreşte în mod explicit să permită o pregătire timpurie şi transversală în domeniul cercetării şi dezvoltării care să fie relevantă şi pentru o boală X necunoscută".

„La nivel mondial, numărul de agenţi patogeni potenţiali este foarte mare, în timp ce resursele pentru cercetarea şi dezvoltarea în domeniul bolilor sunt limitate", afirmase anterior OMS într-un comunicat, potrivit The Independent.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce fel de virus ar putea duce la următoarea pandemie - sau, altfel spus, care se va dovedi a fi boala X.

Mulţi oameni cred că ar putea fi un coronavirus - cum ar fi SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19 - sau o nouă tulpină de gripă.

„Acest concept [al bolii X] a fost una dintre lecţiile pe care le-am învăţat din această pandemie [Covid]", a declarat doctorul Thomas Russo, expert în boli infecţioase la Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biomedicale Jacobs a Universităţii din Buffalo.

„Pe măsură ce omenirea sparge aceste bariere [dintre oameni şi alte specii] prin pieţele de animale vii şi despăduriri, avem nevoie de supraveghere şi studii continue şi de o biosecuritate îmbunătăţită în întreaga lume", spune el.

Boala X s-ar putea dovedi a fi, de asemenea, un agent patogen nou, necunoscut încă nici măcar în rândul animalelor, a avertizat el.

Consolidarea pregătirii pentru a face faţă următoarei pandemii şi găsirea unei modalităţi de a preveni prăbuşirea infrastructurii naţionale de asistenţă medicală, aşa cum s-a întâmplat în multe ţări în 2020, a devenit acum un obiectiv esenţial pentru OMS.

Oamenii de ştiinţă britanici au declarat că un vaccin pentru un nou virus cu potenţial pandemic ar putea fi dezvoltat în doar 100 de zile.

În luna august a anului trecut, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au anunţat că analizează modul în care ar putea adapta vaccinul creat pentru Covid-19 pentru boala X.

De asemenea, aceştia vor examina modul în care ar putea fi dezvoltate şi alte vaccinuri pentru a contracara viitoarele ameninţări.

[ot-video] [/ot-video]

viewscnt