[VIDEO] Cancerele de piele, o problemă majoră de sănătate publică

[VIDEO] Cancerele de piele, o problemă majoră de sănătate publică
mai 21 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. ,,Unul din fiecare 3 cancere diagnosticate în lume este cancer de piele, iar incidența a crescut dramatic în ultimii ani, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer”, a atras atenția conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier Prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, la evenimentul ,,Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenție la diagnosticarea timpurie și tratament”, organizat de asociația OncoPacienților PHOENIX și găzduit de platforma 360medical.ro. În opinia conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias ,,problema cancerului de piele poate fi învinsă, poate fi combătută cu atenție la prevenție și la diagnosticul cât mai timpuriu”.

Conform estimărilor, anual peste 3 milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom.

,,Potrivit Centrului Statelor Unite pentru Controlul Bolilor peste 90% din cazurile de melanom sunt determinate de deteriorarea celulelor pielii din cauza expunerii la soare sau la alte surse de radiații ultravioletele, cum ar fi de exemplu solarele. În state precum Spania, Maria Britanie, Franța Belgia, Olanda a avut loc o creștere semnificativă a mortalității în ultimii 30 de ani, în timp ce în Irlanda și Croația rata mortalității spre exemplu la bărbați aproape s-a dublat în acest interval de referință. În alte țări, rata mortalității în rândul femeilor a crescut aproape la fel de mult ca la bărbați”, a precizat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

În ultimele 4 decenii, cazurile de melanom au crescut cu peste 300% și apar la vârste tot mai tinere.

,,Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică. Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro, datorate atât diagnosticului cât și tratamentelor  dificile și adeseori toxice și costisitoare”, a afirmat conf. univ.dr. Ana Maria Forsea.

Medicul dermatolog susține că cea mai cunoscută formă de cancer de piele este melanomul, dar aceasta reprezintă de fapt o minoritate din totalul cancerelor pielii.

,,Mai puțin de 5% din totalul diagnosticelor de tumori cutanate îl reprezintă melanomul, este însă cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu o mortalitate înaltă și responsabilă pentru majoritatea deceselor cauzate de cancerele pielii”, a spus conf. univ.dr. Ana Maria Forsea.

Un tânăr român cu melanom, care a pierdut lupta cu viața, a inspirat-o pe Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX să demareze Campania ,,Soare fără pete” în 2016, pornind de la programul ,,Donează și o viață salvează” prin care a fost sprijinit acel pacient cu melanom în stadiul IV.

,,Fiind depistat tardiv, bătălia a fost lungă și ne-am dat seama cât de mult contează prevenția, informația, screeningul care fac practic diferența între viață și moarte”, a  mărturisit Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și organizator al evenimentului ,,Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenție la diagnosticarea timpurie și tratament”.

Cum se face autoexaminarea pielii, în ce constă regula ABCDE și cum trebuie făcută prevenția cancerelor de piele, a explicat pe larg medicul dermatolog în cadrul manifestării.

,,Dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente cancerul de piele poate fi ușor de vindecat. Deci, important este ca pacientul să conștientizeze că această boală se poate trata și cu cât este depistată mai devreme cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari”, a punctat și conf. dr. Păun.

Despre screeningul cancerelor de piele din perspectiva medicului de familie a vorbit pe larg dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina de Familie (SNMF), iar despre accesul la investigații pentru depistarea precoce a cancerelor de piele dr. Daniela Zob, medic primar oncologie medicală în cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București și dr. Iolanda Augustin, medic rezident oncologie.

 

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu