Bolile pielii creează de obicei sentimente de ruşine, iar deseori pacienţii care suferă de astfel de boli sunt stigmatizaţi de societate. Asta se întâmplă şi în cazul persoanelor care suferă de dermatită atopică. Povara emoţională şi psihologică a bolii îşi pune amprenta, astfel că au de-a face cu mai multe simptome, dincolo de simptomele regăsite la nivelul pielii.
,,Dermatita atopică este foarte polimorfă. Are foarte multe forme de manifestare, forme diferite de la o vârstă la alta", a precizat dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, într-un interviu pentru 360medical.ro.
Dermatita atopică este cea mai des întâlnită boală de piele al cărei principal simptom este pruritul.
,,Dacă este să începem cu definiţia, sau mai precis cu etimologia cuvântului, de fapt atopie înseamnă „alături de normal”. Deci este o boală în care pacientul cumva este alături de normal, este deviat de la normal. Este o boală despre care poate nu se ştie lucrul ăsta, dar despre care în anumite tratate este descrisă ca fiind cea mai comună, cea mai des întâlnită boală de piele. Pentru că de fapt dermatita atopică este mai mult decât ceea ce părea a fi”, a spus dr. Carmen Curea.
Medicul dermatolog a subliniat că sunt anumite manifestări în dermatita atopică a copilului mic, alte manifestări în dermatita atopică a copilului mare, adolescentului, alte manifestări în dermatita atopică a adultului şi mai nou se pare şi alte manifestări în dermatita atiopică senilă, cea a omului bătrân.
Cele mai multe cazuri sunt la copilul mic, după vârsta de două luni.
Vestea bună este că cercetările au desluşit din ce în ce mai rafinat mecanismul de producere a bolii, astfel că s-au şi dezvoltat molecule care să ţintească şi să blocheze acest mecanism de producere a bolii.
,,Aşadar începem să avem tratamente patogenice, adică tratamente care chiar dacă nu se pot adresa cauzei se adresează mecanismului de producere a bolii”, a afirmat dr. Carmen Curea.
Referindu-se la copiii mici la care dermatita atopică are nişte manifestări specifice, medicul a precizat că pacienţii aceştia mici nu ajung foarte des la dermatolog.
,,Copiii aceştia mici sunt duşi la medicul pediatru. Deci observarea simptomatologiei, cunoaşterea simptomelor trebuie să fie făcută încă de la vârste foarte mici de către medicii cărora se adresează aceşti pacienţi sau le sunt adresaţi aceşti pacienţi”, a mai spus dr. Carmen Curea.
Printre manifestările specifice la copii se află: roşeaţa, un eritem, pe fondul căruia apar vezicule, o eczemă acută cu zemuire, acestea fiind localizate în mod caracteristic la nivelul obrajilor şi pe zonele convexe ale feţei.
,,Dermatita atopică, într-un mod particular, se spune că respectă zona centro-facială. În afară de zonele convexe ale feţei apar, sigur, şi pe celelalte zone - gât, umeri, braţe, respectă zona de scutec, apare pe fese dar respectă zona de scutec. Sunt manifestări extrem de supărătoare pentru copilul mic, dar care neputându-se exprima în cuvinte se exprimă în gesturi. E un copil agitat, e un copil care plânge, e un copil care nu se odihneşte, care se freacă continuu de scutec din cauza faptului că îl mănâncă. Manifestările acestea acute, sigur, predispun copilul la complicaţii”, a explicat dr. Carmen Curea. Una dintre cele mai frecvente complicaţii ale dermatitei atopice la copil este suprainfectarea cu stafilococ.
,,Dermatita atopică predispune la suprainfecţie, suprainfecţia agravează dermatita atopică” a spus dr. Carmen Curea.
Suprainfecţia este o complicaţie de temut şi în cazul adulţilor, nu doar a copiilor.
,,Trebuie să fim foarte atenţi în special la copilul mic, pentru că se poate ajunge în cazul infecţiei herpetice chiar şi la encefalită herpetică”, a avertizat medicul dermatolog dr. Carmen Curea.