[VIDEO] Greşeli frecvente în alimentaţie de Sărbători

[VIDEO] Greşeli frecvente în alimentaţie de Sărbători

În perioada sărbătorilor suntem tentaţi să mâncăm mai mult, să bem un pahar în plus faţă de cât este recomandat, astfel că de suferit va avea sănătatea noastră şi chiar silueta. Despre greşelile frecvente în alimentaţie de Sărbători, aflaţi mai multe de la dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist nutriţie, diabet şi boli metabolice.

Una dintre greşeli este cea legată de cantitatea de alimente consumată de sărbători. Majoritatea este tentată să mănânce din toate preparatele, încă din prima zi, ori medicii recomandă consumul treptat de alimente grele, în cantitate mică şi la mese diferite.

,,Putem greşi în primul rând prin cantitate, mai ales dacă am ţinut postul Crăciunului, care este un post destul de dur. Suntem foarte tentanţi ca după ce am preparat salată boeuf, sarmale, friptură să le consumăm pe toate în aceeaşi zi, la aceeaşi masă”, susţine dr. Ruxandra Pleşea.

Dacă nu ascultăm sfaturile medicilor riscăm să declanşăm patologii ale colecistului, putem avea indigestii, mai ales dacă suntem predispuşi pentru aceste patologii.

,,Dacă ştim că avem pietre în colecist nu o să facem această trecere bruscă pentru că stimularea puternică a colecistului poate însemna plecarea unei pietre şi se poate ajunge la complicaţii precum colecistita. Uneori la camera de gardă ţi se spune că trebuie să faci şi operaţie”, a tras un semnal de alarmă specialista în nutriţie, diabet şi boli metabolice.

,,Evităm cocktailurile, dacă vrem să ne păstrăm silueta”

O altă greşeală frecventă este legată de consumul de alcool care scapă uneori de sub control. Prietenii, familia, gazdele îţi umplu mereu paharul şi există riscul să pierzi numărul paharelor băute.

,,O strategie bună este să-l bei pe primul până la capăt ca să ai control şi ca să ştii cât numeri. Eventual, vinul se poate consuma îndoit cu apă. Spriţul sau vinul îndoit cu apă este mai puţin caloric şi are mai puţin alcool. Evităm tăriile pe cât putem”, sfătuieşte dr. Pleşea.

Medicul recomandă să se evite şi cocktailurile, fiindcă au mult zahăr, iar cei care vor să-ţi păstreze siluleta vor ingurgita multe calorii dacă optează pentru acest tip de băuturi.

Atenţie la cantitatea de sare şi de zahăr!

Sarea în exces poate pune probleme pacienţilor cu hipertensiune şi celor cu patologii renale, de aceea aceştia ar trebui să limiteze consumul de murături. În privinţa dulciurilor, acestea reprezintă un pericol pentru siluetă şi pot declanşa şi crize hiperglicemice. De aceea, medicul recomandă desertul în cantitate mică.

,,Nu vom consuma dulciurile în locul unei mese pentru că astfel va creşte cantitatea şi nu ne dorim acest lucru. (…) Dacă bem în loc de sucuri, apă şi ceaiuri salvăm sute şi mii de calorii în perioada sărbătorilor”, e de părere dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist nutriţie, diabet şi boli metabolice.

Aceasta recomandă ca legumele şi fructele  să fie prezente la fiecare masă, iar apa şi ceaiurile asă stea la baza hidratării. Mişcarea fizică nu trebuie uitată, căci ajută digestia.

viewscnt