Testul Michigan este un instrument util pentru detectarea precoce a neuropatiei periferice simetrice distale, cea mai frecventă complicaţie microvasculară a diabetului. ,,Polineuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente, dacă nu cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat”, a afirmat prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, care atrage atenţia asupra importanţei depistării precoce a acestei complicaţii.
Pe parcursul evoluţiei diabetului zaharat, până la 50% dintre pacienţi vor dezvolta neuropatie simptomatică, spun medicii români implicaţi în diagnosticarea şi tratarea acestei complicaţii. În acest material video, dintr-o serie de 5 filme realizate de 360medical.ro, diabetologul Cornelia Bala vorbeşte despre formele de neuropatie periferică şi despre aplicarea testului Michigan, un chestionar care poate fi completat de medic şi de pacient.
,,Există două mari forme de neuropatie periferică, cea manifestată prin dureri sau alte senzaţii anormale la nivelul picioarelor şi care sunt supărătoare în special în cursul nopţii şi pot să afecteze calitatea vieţii persoanelor cu diabet, şi cealaltă formă, cea în care apare o pierdere a sensibilităţii protective, o formă care este asociată cu un risc mare de apariţie a ulceraţiilor la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet”, a explicat prof. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.
Testul Michigan este un instrument validat şi utilizat pe scară largă, pentru evaluarea neuropatiei periferice simetrice distale la persoanele cu diabet zaharat, fiind o metodă simplă, neinvazivă, dar precisă cu ajutorul căreia se poate realiza un diagnostic precoce, precum şi prevenirea complicaţiilor devastatoare ale diabetului, adică neuropatia diabetică şi piciorul diabetic.
,,Aplicarea Testului Michigan de către persoanele cu diabet şi prezentarea rezultatelor medicului curant ar fi o oportunitate din două puncte de vedere: s-ar reduce timpul necesar evaluării posibilei prezenţe a neuropatiei şi mai important de fapt, atât persoana cu diabet cât şi medicul diabetolog curant ar fi mult mai sensibilizaţi asupra necesităţii de a progresa cu explorările ce vor contribui în final la confirmarea diagnosticului de neuropatie şi, evident, la aplicarea unor tratamente corespunzătoare, printre care optimizarea controlului glicemic este una dintre cele mai importante măsuri”, a declarat prof. dr. Cornelia Bala.
Mai multe informaţii despre neuropatia diabetică şi despre testul Michigan găsiţi în cele două site-uri dedicate: https://neuropatiediabetica.ro/ – https://testmichigan.ro/
De asemenea, puteţi urmări materialul video cu prof. univ. dr. Bogdan Timar, Decanul Facultăţii de Medicină UMF ,,Victor Babeş” Timişoara, care atrage atenţia asupra consecinţelor grave asupra sănătăţii pe care le poate avea neuropatia diabetică.