[VIDEO] Sanda Maria Crețoiu: Probioticele, fără dietă corectă, nu vor reface microbiomul

[VIDEO] Sanda Maria Crețoiu: Probioticele, fără dietă corectă, nu vor reface microbiomul
aprilie 12 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Fiecare persoană prezintă un microbiom unic asemeni unei amprente digitale. În momentul în care acest microbiom este pertubat poate crea o serie de probleme, inclusiv declanșarea unor boli autoimune, boli inflamatorii intestinale, fiind asociat chiar cu autism sau schizofrenie. Conf. Univ. Dr. Sanda Maria Crețoiu, medic la clinica Nutriscience și cadru didactic la UMF Carol Davila, a declarat pentru 360medical.ro că ,,acest microbiom este foarte important, deoarece menținerea integrității sale este responsabilă de starea de bine pe care o avem.” 

În momentul în care apar tulburări la nivelul microbiomului, starea noastră poate varia în funcție de gravitatea perturbării de la modificări psihice până la modificări foarte grave, atrage atenția dr. Sanda Maria Crețoiu.

Simptomele microbiomului perturbat nu sunt specifice

Medicul spune că simptomele nu sunt specifice, iar manifestările nu apar doar la nivel intestinal, așa cum s-ar putea crede. Oamenii pot avea mintea încețoșată, respirație urât mirositoare, dureri articulare, la care se pot adăuga evident simptomele de la nivel digestiv cum ar fi balonările, alternanța între diaree și constipație.

Pentru că există simptome comune mai multor boli, ,,medicii ar trebui să încerce să facă o anamneză detaliată, să vadă de când datează aceste simptome și să cerceteze literatura să vadă dacă sunt descrise simptome care asociază o disbioză la nivel intestinal”, e de părere Conf. Univ. Dr. Sanda Maria Crețoiu, de la departamentul de Biologie Celulară, Moleculară si Histologie  al Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București.

Dieta, un rol foarte important în bolile autoimune și bolile inflamatorii intestinale

Medicii care tratează bolile gastrointestinale și autoimune trebuie să colaboreze foarte mult cu un nutriționist pentru că în aceste patologii dieta joacă un rol foarte important.

,,În anumite situații dietele sunt chiar specifice și dau rezultate. Bineînțeles că medicii pot recomanda pacienților lor să se îndrepte către o clinică care efectuează test de microbiom pentru că administrarea în orb a acestor probiotice uneori poate face mai mult rău decât bine. De aceea, e nevoie să știm cu ajutorul unui test de microbiom care dintre tulpinile bacteriene sunt proliferate în exces sau care sunt deficitare”, a precizat medicul Sanda Crețoiu, președintele asociației PAN (Physician Association for Nutrition) România, afiliată PAN International.

Teste de microbiom și de nutrigenomică, baza medicinei personalizate

La clinica Nutriscience se efectuează mai multe tipuri de teste de microbiom, unitatea sanitară fiind însă unică în România pentru faptul că oferă un test de microbiom, care determină tulpinile bacteriene prezente și o serie întreagă de paraziți. Probele sunt trimise în Statele Unite ale Americii și dacă se depistează un parazit în proba respectivă, se mai fac încă alte trei tipuri de teste pentru a fi cu siguranță demonstrat că este într-adevăr prezent parazitul în proba respectivă. Clinica efectuează și teste de nutrigenomică, importante pentru a afla despre funcția de detoxifiere a ficatului.

,,Părerea mea personală că testarea microbiomului împreună cu testele de nutrigenomică în viitor vor reprezenta bazele medicinei care va deveni personalizată”, a afirmat reprezentanta clinicii Nutriscience.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu