[VIDEO] Webinar 360medical.ro-Nutriția de precizie: Cum poți preveni și trata anumite boli

[VIDEO] Webinar 360medical.ro-Nutriția de precizie: Cum poți preveni și trata anumite boli
iunie 12 08:30 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 5 minut(e)

Nutriția de precizie, denumită și nutriție personalizată se bazează pe colectarea și analiza mai multor tipuri de date care servesc pentru definirea unei dietei adecvate pentru fiecare individ, sau la un nivel mai larg, pentru fiecare categorie de populație. Trei experți în nutriția de precizie din România și SUA: conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu, director medical la NutriMed Express, dr. Mihai Niculescu, CEO al companiei Advanced Nutrigenomics USA și Bogdan Ivanov, manager și dezvoltator al  platformei NutriCare.Life au explicat pe larg în primul webinar organizat de 360medical.ro despre avantajele pe care le oferă testarea microbiomului și testarea nutrigenetică, precum și despre felul în care pot fi prevenite sau tratate bolile cauzate de deficiențe nutriționale.

Principala cauză a deficitului nutrițional o reprezintă alimentația, multe dintre problemele de sănătate sunt cauzate de carențe nutritionale, ca urmare a stresului și alimentației incorecte sau insuficiente, au precizat invitații webinarului ,,Nutriția de precizie: Cum poți preveni și trata anumite boli”

,,Carențele nutriționale reprezintă lipsa unor vitamine sau minerale esențiale pentru ca organismul să poată funcționa normal. Aceste carențe se dezvoltă în timp și se pot agrava fără ca noi să ne dăm seama în timp util, înainte de declanșarea unei boli. Dietele speciale, restrictive în anumiți nutrienți, cum ar fi cele disociate, ketogenice, hiperpoteice sau vegane, dacă sunt ținute pe termen lung pot cauza grave dezechilibre nutriționale”, a  precizat conf. univ. dr. Sanda Maria Crețoiu, director medical la NutriMed Express.

În opinia medicilor invitați există și anumite afecțiuni, congenitale sau cronice, care pot duce la carențe nutriționale, pentru că îngreunează absorbția mineralelor sau utilizarea corectă a acestora de către organism, cum sunt anumite boli hepatice, renale sau cardiovasculare.

Dr. Mihai Niculescu, CEO-ul companiei Advanced Nutrigenomics (USA) și autorul celui mai complex test nutrigenetic existent pe piaţa mondială, a subliniat cât de important este să știm câți nutrienți mâncăm pentru a avea o alimentație sănătoasă, iar acest lucru se face doar cu instrumente de anchetă alimentară.

,,Ancheta alimentară reprezintă o metodă de a înregistra ce mâncăm (a documenta), pentru ca apoi această listă de consumuri alimentare să fie folosită la calculul aportului de nutrienți. De exemplu, dacă știu ce am mâncat astăzi putem calcula câte calorii, și cât din fiecare nutrient am consumat. Știind câți nutrienți am consumat, putem apoi compara cu cât ar trebui să consumăm (valori recomandate). Ancheta alimentară  este de mai multe tipuri (jurnal, chestionar de frecvență alimentară, sau aportul pe 24 ore) și trebuie administrată de un specialist în nutriție (medic nutriționist sau nutriționist/dietetician), folosind variante validate științific”, a declarat dr. Mihai Niculescu.

Un rol important îl joacă aplicațiile digitale care pot fi folosite ca instrumente de identificare a deficiențelor sau exceselor de aport. Bogdan Ivanov, specialist în dezvoltarea de aplicații software, a spus în cadrul evenimentului online că în momentul de față sunt peste 320.000 de aplicații de sănatate/nutriție.

,,Din păcate doar 5% dintre ele au beneficiat la dezvoltare de aportul si consilierea unor specialiști în sănătate. Marea majoritate a acestora folosesc metoda “Jurnal”, principalul dezavantaj al acestor aplicații fiind consumul zilnic de timp și acuratețea scăzută. Orice metodă s-ar folosi, rezultatele finale depind însă de acuratețea de înregistrare a utilizatorului. Din fericire, în curând datorită avansului technologic o să crească semnificativ acuratețea analizei a ceea ce consumăm fără a mai face nimic utilizând technologia de recunoaștere a imaginilor”, a afirmat Bogdan Ivanov, dezvoltatorul platformei NutriCare.Life.

La ce ajută testarea microbiomului și testarea nutrigenetică

Rolul intervențiilor nutriționale personalizate este de a fi preventive (predictive și precise); practice (de înțeles și de implementat), fiind bazate pe sfaturi nutriționale dinamice mai potrivite decât abordarea nutrițională clasică „o dietă se potrivește tuturor”. În acest context, testarea microbiomului și testarea nutrigenetică sunt instrumente extrem de utile.

,,Când testăm microbiomul și analizăm genele pe care microbii le exprimă, putem identifica metaboliții pe care îi produc – cu alte cuvinte, putem determina rolul lor în ecosistemul corpului pacienților.  Se poate alege astfel o recomandare personalizată și precisă legată de dieta și stilul de viață al individului respectiv.  Prin dietă o persoană poate regla funcția microbiomului intestinal pentru a minimiza producția de metaboliți nocivi și a maximiza producția de beneficii. În afară de dietă intervenim și cu probiotice țintite în corelație cu rezultatul testului”, a spus dr. Sanda Crețoiu.

Director medical al NutriMed Express e de părere că probioticele sunt mai eficiente la ambele capete ale spectrului de vârstă, adică la copiii mici și la vârstnici, deoarece atunci populațiile bacteriene sunt mai reduse.  Probioticele sunt de asemenea utile în situații de stres pentru organism,  cum ar fi reducerea severității diareei după expunerea la agenți patogeni sau refacerea bacteriilor normale în intestin după ce un pacient folosește antibiotice și în general în toate circumstanțele în care există o întrerupere a echilibrului în intestin.

În ceea ce privește testarea nutrigenetică, aceasta are rolul de a determina exact ce variații genetice are o persoană, și apoi, luând în considerare aceste variații genetice, calculează care este necesarul de nutrienți pentru acea persoană în particular.

,,Persoana care dorește testarea furnizează o probă de salivă, din care apoi, în laborator, se extrage ADN-ul. Acesta este apoi analizat (citit) folosind diverse metode (secvențiere, PCR, microarrays), identificând variațiile genetice ale acelei persoane. Ulterior, folosirea unor algoritmi generează necesarul de nutrienți pentru acea persoană. Acești algoritmi se bazează pe informații deja existente în literatura de specialitate, care au identificat rolul acelor variații genetice în definirea aportului de nutrienți, pentru a optimiza starea de sănătate, sau pentru a diminua o anumită boală metabolică (diabet de tip 2, colesterol crescut, sau riscul de a da naștere unui copil cu anumite defecte)”, a spus dr. Mihai Niculescu.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu