O echipă de specialişti de la Şcoala de Bioştiinţe a universităţii din Kent şi de la Institutul de Virusologie Medicală de la universitatea Goethe din Frankfurt pe Main, Germania, au identificat o proteină care poate contribui în mod critic la formele severe de Covid-19.
SARS-CoV-2 este coronavirusul care provoacă Covid-19. În timp ce multe persoane dezvoltă doar simptome uşoare sau deloc la infecţia cu SARS-CoV-2, unele dezvoltă boli severe care pun viaţa în pericol.
Cercetătorii au descoperit că infectarea celulelor cu SARS-CoV-2 duce la niveluri crescute ale proteinei CD47 pe suprafaţa celulei.
CD47 este un fel de semnal, aşa-numit "nu mă mâncaţi", ce intervine la apărarea sistemului imunitar care protejează în aceste fel celulele pentru a nu fi distruse. CD47 indus de virus pe suprafaţa celulelor infectate este de natură să le protejeze de recunoaşterea sistemului imunitar, permiţând producerea unor cantităţi mai mari de virus agravând sever boala.
Factorii de risc cunoscuţi pentru Covid-19 sever, cum ar fi vârsta înaintată şi diabetul, sunt asociaţi cu niveluri mai ridicate de CD47.
Nivelurile ridicate de CD47 contribuie, de asemenea, la hipertensiunea arterială, care este un factor de risc mare pentru complicaţiile Covid-19, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral şi bolile renale.
Datele sugerează că nivelurile ridicate de CD47 induse de vârstă şi de virus contribuie la severitatea bolii Covid-19 prin prevenirea unui răspuns imun eficient, creşterea leziunilor tisulare şi deteriorarea organelor asociate bolii.
Deoarece ţintele de tratament care vizează CD47 sunt în proces de dezvoltare, această descoperire poate duce la îmbunătăţirea terapiilor pentru boala Covid-19.
„Este un lucru extraordinar. Este posibil să fi identificat un factor major asociat cu Covid-19 sever. Este un pas uriaş în combaterea bolii şi aşteptăm acum cu nerăbdare să progresăm în proiectarea terapeuticii", spune profesorul Martin Michaelis, de la universitatea din Kent.
„Aceste informaţii suplimentare despre procesele de boală care stau la baza Covid-19 ne pot ajuta să proiectăm terapii mai bune, şi să aprecierea importanţa amplorii cercetărilor efectuate. Am realizat un progres major şi am exemplificat că lupta împotriva bolii continuă", spune şi profesorul Jindrich Cinatl, de la universitatea Goethe din Frankfurt.
Descoperirea a fost publicată de universitatea Kent pe 27 septembrie.