Virusul poliomielitei, detectat în apele reziduale din capitala Poloniei. Ratele de vaccinare se situează sub procentul recomandat de 95 % pentru a preveni răspândirea

Virusul poliomielitei, detectat în apele reziduale din capitala Poloniei. Ratele de vaccinare se situează sub procentul recomandat de 95 % pentru a preveni răspândirea

Autorităţile sanitare poloneze îndeamnă populaţia să-şi vaccineze copiii împotriva poliomielitei după ce virusul a fost detectat în probele culese de la uzinele de tratare a apelor reziduale din capitala Varşovia, în timpul testelor periodice din această lună. Doar 86 % dintre copiii de trei ani din Polonia au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei, cifra situându-se sub procentul de 95 % recomandat pentru a preveni răspândirea virusului, potrivit autorităţilor sanitare din această ţară. Poliomielita (polio) este o boală virală foarte infecţioasă care afectează în mare măsură copiii cu vârsta sub 5 ani. Virusul se transmite de la persoană la persoană, în principal pe cale fecal-orală sau, mai rar, printr-un vehicul comun, de exemplu, apă sau alimente contaminate, şi se multiplică în intestin, de unde poate invada sistemul nervos şi provoca paralizie.

Inspectoratul pentru Securitate Sanitară din Polonia a declarat că prezenţa virusului nu înseamnă neapărat că oamenii sunt bolnavi, însă cei care nu sunt vaccinaţi împotriva poliomielitei ar putea fi în pericol.

Vaccinurile sunt gratuite în Polonia pentru persoanele sub 19 ani.

Noile măsuri luate de autorităţile sanitare includ, de asemenea, testarea mai intensivă a apelor reziduale din Varşovia, reînnoirea stocurilor de vaccinare şi actualizarea listei copiilor încă nevaccinaţi.

Virusul poliomelitei, care afectează mai ales copiii sub 5 ani, se răspândeşte cel mai adesea prin contactul cu fecale de la o persoană infectată sau, mai rar, prin apă sau alimente contaminate.

Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome, dar în cazurile grave, poliovirusul poate invada sistemul nervos şi provoca paralizie în câteva ore, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Nu există niciun tratament care să vindece această boală, dar campaniile de vaccinare au reuşit aproape să pună capăt formei sălbatice a bolii, care apare în mod natural.

Se estimează că unul din 200 de cazuri de poliomielită duce la paralizie permanentă, de obicei a picioarelor.

Inspectoratul sanitar polonez  a declarat că aproximativ 86 % dintre copiii de trei ani din ţară au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei şi că vaccinarea a cel puţin 95 % dintre copii poate preveni răspândirea virusului.

Polonia a înregistrat o creştere a mişcărilor anti-vaccinare în rândul unor părinţi, ceea ce a îngrijorat oficialii din domeniul sănătăţii.

Ultimul caz de poliomielită din Polonia a fost în 1984, potrivit autorităţilor sanitare.

OMS a declarat regiunea europeană liberă de poliomielită în 2002.

viewscnt