Viziere gratuite pentru medicii din România

Viziere gratuite pentru medicii din România
martie 27 10:45 2020 Timp citire articol: 6 minut(e)

Ȋn plină criză de echipamente de protecție, Comunitatea de printare 3D din România produce viziere gratuite pentru medicii din România. Asociația FabLab ȋmpreună cu FormWerk și alte 50 de persoane fizice și juridice din toată țara, care dețin imprimante 3D oferă viziere gratuite pentru medici, iar pentru a produce cât mai multe are nevoie de susținere financiară și de voluntari. Studenții la Medicină din București sprijină Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D și Viziere.ro pentru confecționarea ochelarilor de protecție și a vizierelor.

Designul pe care comunitatea din România ȋl folosește a fost creat de o companie de printare 3D din Cehia. Ministerul ceh al Sănătății a aprobat proiectul, precum și folosirea vizierelor ȋn toate spitalele din țară.

,,Când a ajuns epidemia de COVID-19 ȋn România și am citit despre lipsa echipamentelor de protecție, am vrut să ajut cumva medicii și m-am uitat, ȋn primul rând, cum au reacționat colegii din industria 3D din alte state. Așa am aflat că ȋn Italia au ȋnceput să producă valve pentru aparatele de reanimare, iar ȋn Cehia viziere. Mi-am dat seama că avem capacitatea să facem și noi aceleași lucruri. Am făcut un apel pe pagina de Facebook a FabLab, unde am anunțat că ofer gratuit servicii de tăiere laser și spațiu de producție, iar apoi au ȋnceput să ȋmi scrie colegi din toată țara că vor și ei să se implice. Primul a fost Yannick, de la FormWerk. El ne-a pus la dispoziție imprimante 3D și materie primă (foi PETG, filament, elastice pentru fixare). Până acum, avem peste 800 de viziere produse”, a declarat Alexandru Cristal, coordonator proiecte FabLab.

Ȋn sediul FabLab din București au fost montate imprimante de 3D, unde pot fi produse o multitudine de obiecte necesare doctorilor și sistemului medical.

,,Soția mea este medic, știu de la ea câtă nevoie de echipamente este ȋn spitale. Primul meu gând a fost să fac pentru ea și colegii ei câteva viziere. Apoi l-am contactat pe Alex și ne-am dat seama că ȋmpreună putem face chiar mai mult. Avem o capacitate mare de producție, atât aici, ȋn București, cât și ȋn alte hub-uri din țară. Eu am dat ȋn folosință toate imprimantele pe care le aveam pe stoc, 15 in București și alte câteva zeci ȋn Satu Mare, unei companii care produce mobilă, dar care, ȋn perioada aceasta, ne ajută cu vizierele. Problema noastră, acum, este materia primă. Am cumpărat atât cât am putut de pe piața din România, dar deja nu mai găsim, cererea este uriașă, iar prețurile de pe piața din afară sunt mai mari”, spune Yannick Bastian, Managing Director FormWerk România.

Sunt binevenite donațiile

Românii care vor să susțină producția de viziere pentru medicii din țară pot dona aici: Asociația FabLab, cu sediul ȋn București, Str. Splaiul Unirii, nr. 110, Bucuresti, Sector 4 (specificați “Donație Covid-19”), Cod fiscal: 34577918

IBAN: RO46BTRLRONCRT0293479701, Banca Transilvania.

Fondurile vor fi folosite pentru achiziția de materie primă, cutii de carton pentru trimiterea coletelor ȋn țară, servicii de curierat etc.  Ȋn același timp, Asociația are nevoie de minim 4 voluntari, care să centralizeze cererile și trimiterile; să curețe piesele tăiate cu laser și ambaleze coletele.

Adresa atelierului FabLab este Blvd. Theodor Pallady, nr. 57, București, Sector 3 (langa Ikea, stația de metrou Anghel Saligny). Pentru mai multe informații, le puteți scrie la contact@fablab.ro sau info@formwerk.ro.

Studenții mediciniști implicați în producerea vizierelor

În ultimele zile tot mai mulți medici și asistenți medicali s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție: măști, combinezoane, materiale dezinfectante, spunând că nu se poate lupta cu coronavirusul cu mâinile goale, iar autoritățile au importat din Turcia, dar acestea nu sunt suficiente.

Studenții Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București împreună cu echipa Viziere.ro, un consorțiu de organizații de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision și THE PLOT, își propun să realizeze viziere de protecție confecționate din plastic PET.

„Ca studenți la medicină, este datoria noastră să fim parte şi să susținem inițiativele care pot spijini eforturile naționale împotriva COVID-19. Vizierele PET sau ochelarii printați 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare de tineret pentru o soluție rapidă şi concretă de protecție a pacienților şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susțină această inițiativă non-profit şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producție pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere” a declarat Rareș-Bogdan Băloi, student la medicină în cadrul UMFCD și președintele SSMB.

,,Până în acest moment am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune iar cifrele cresc gradual. Astfel, am prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică și din materiale care sunt mai ușor de procurat. Știm că produsul există și nu ne dorim să il reinventăm, ci să adresăm o nevoie. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție” susține Vlad Măcelaru, inițiator și reprezentant al Echipei Viziere.ro

Potrivit siteului UMF Carol Davila, studenții s-au raliat și cu Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D care pune la dispoziție echipamente ce constau în viziere și ochelari de protecție împotriva infectării cu COVID 19, echipamente ce sunt realizate prin tehnologia printării 3D și conțin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc).

Conform producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susține, în proporție de 100%, aceleași funcții de protecție deținute de către vizierele și ochelarii clasice.

,,Consider că prin printarea 3D a acestor echipamente putem să venim atât în sprijinul personalului medical, cât și al pacienților, în cazul în care stocul echipamentelor omologate de către Ministerul Sănătății se va epuiza” a precizat dr. Eduard Liciu, doctorand anul III în cadrul UMFCD și președintele AMRB3D.

Procedura de producție 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecție durează aproximativ 60 de minute și implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC și montarea acestuia pe suport.

 

scrie un comentariu

5 Comentarii

 1. Ioana
  martie 29, 16:25 #1 Ioana

  Buna ziua sunt asistenta la ortopedie Spitalul de Recuperare Cluj Napoca care este suport covid, din pacate ne lipsesc materialele de protectie.Daca sr poate am primi si noi

  Răspunde acestui comentariu
 2. Denisa
  martie 29, 19:37 #2 Denisa

  Buna ziua.Sunt medic medicina interna la Sp Sf Ioan București, spital care va trata Covid,spital rang 3.Avem nevoie de echipamente de protecție.Va rugam sa ne ajutați.Va mulțumim!

  Răspunde acestui comentariu
 3. BEJENARU Elena Denisa
  martie 29, 22:01 #3 BEJENARU Elena Denisa

  Bună seara.Sunt asistent radiolg la Spitalul Municipal Barlad ,spital care va trata Covid.
  Cerem ajutor și sprijin cu materiale și echipamente.
  Secția Radiologie CT are nevoie de voi.Multumim.

  Răspunde acestui comentariu
 4. mihaela i
  martie 30, 09:47 #4 mihaela i

  buna ziua ! sunt cadru medical al sp de urgenta bagdasar arseni si ca in toate spitalele din romania si aici lipsesc echipamentele adecvate pt a putea face fata pandemiei si sa putem pleca la familiile noastre in siguranta . lucrez in serviciul de radiologie si suntem toti in aceeasi situatie. va multumesc anticipat pt grija si daruire fata de noi . impreuna vom reusi !

  Răspunde acestui comentariu
 5. Redactia
  martie 31, 21:49 #5 Redactia

  Buna ziua! Contact de la cei care produc viziere: Alexandru Cristal, coordonator proiecte FabLab – 0724 265 166. Baietii fac tot ce pot pentru a ajuta pe toata lumea, insa cererea este uriasa, iar capacitatea lor de productie este limitata. Ei livreaza cam 20 bucati per institutie. Sunati direct dacă doriti sa comandati. Numai bine!

  Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu