Vizionarea excesivă la televizor în copilărie, risc mai mare de sindrom metabolic la vârsta adultă

Vizionarea excesivă la televizor în copilărie, risc mai mare de sindrom metabolic la vârsta adultă
iulie 28 12:07 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Copiii care se ,,plantează” în fața televizorului sunt mai susceptibili de a avea sindrom metabolic la vârsta adultă, arată un nou studiu pe termen lung. Astfel părinții au un motiv în plus pentru a-și ridica copiii din fața ecranelor TV și a-i îndemna să facă mișcare.

Sindromul metabolic prezintă un grup de simptome care cresc riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2. Acestea includ: glicemie crescută, obezitate, niveluri anormale de colesterol și hipertensiune arterială.

Vizionarea frecventă la televizor de către copiii cu vârste între 5 și 15 ani a fost cea mai importantă contribuție la sindromul metabolic, potrivit unui studiu care a analizat peste 1.000 de participanți născuți în anii 1972 sau 1973 în Noua Zeelandă.

Perioadele lor de vizionare a televizorului în timpul săptămânii au fost înregistrate la vârstele de 5, 7, 9, 11, 13, 15 și 32 de ani. Vizionarea mai mult timp la TV în copilărie a fost asociată cu o condiție cardiorespiratorie mai scăzută și un indice de masă corporală (IMC) mai mare la 45 de ani și cu șanse mai mari pentru metabolismul sindrom.

Constatările au fost independente de obiceiurile adulților de vizionare la televizor, iar concluzia oamenilor de știință a fost aceea că vizionarea excesivă la televizor în copilărie duce la un risc mai mare de sindrom metabolic la vârsta de 45 de ani.

„Copiii sedentari sunt expuși riscului de probleme de sănătate mai târziu în viață. Ceea ce este cu adevărat important în acest sens este că, dacă acești copii sedentari au decis undeva, la 20 de ani, că vor să devină activi, ei au totuși un risc metabolic crescut la vârsta de 45 de ani”, a spus dr. Colleen Kraft, medic pediatru la Spitalul de Copii din Los Angeles și profesor la Universitatea din California de Sud Keck School of Medicine.

Experții atrag atenția că trebuie luată în considerare evoluția tehnologiei de la începutul studiului.

„Lucrul alarmant despre asta este că vedem ce se întâmplă acum față de acum 45 de ani. Copiii sunt pe telefoane, pe tablete, pe computere, pe ecrane o mare parte a zilei și nu sunt cu adevărat activi. Așa că ne uităm la o avalanșă de probleme de sănătate în viitor, dacă nu ne concentrăm asupra copiilor și nu le oferim oportunități de a fi activi”, a afirmat Kraft, care nu a făcut parte din studiu.

Recenta pandemie de COVID-19 a accentuat stilul de viață sedentar, a precizat dr. Scott Krakower, psihiatru infantil la Northwell Health din New York.

„În timpul  pandemiei de COVID, evident că oamenii au fost blocați, nu au fost capabili să facă lucruri, oamenii nu au ieșit suficient din casă, au devenit mai izolați cu confortul lor de acasă,” a mărturisit dr. Scott Krakower.

Studiul nu poate dovedi că prea mult timp pe ecran cauzează sindromul metabolic, au spus autorii, conduși de dr. Robert Hancox, de la Școala de Medicină Dunedin a Universității din Otago. Dar legătura este plauzibilă, spun cercetătorii, observând că orele de timp petrecut pe ecran iau din timpul petrecut pentru activitatea fizică, care este legată de o sănătate mai bună. În același timp, ,,copiii de canapea” este posibil să consume băuturi dulci și gustări bogate în grăsimi.

Timpul excesiv de ecran nu este doar rău pentru sănătatea fizică pe termen lung a copiilor. La începutul acestui an, chirurgul general al SUA a emis un avertisment că rețelele sociale, o activitate preferată a tinerilor, pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale și dezvoltării creierului.

„Văd mai mulți copii pe unele dintre aceste platforme de socializare. Ei nu pot ieși de pe ecran și acest lucru le afectează într-adevăr stima de sine generală, în special dispozitivele de jocuri și rețelele sociale”, a spus Krakower, care a subliniat că astfel de obiceiuri au impact negativ.

Ce pot face părinții pentru a se asigura că vor avea copiii lor o viață lungă și sănătoasă, independent de dispozitivele lor?

„Cel mai important lucru pentru menținerea copiilor activi pentru părinți este că trebuie să găsească locuri unde se pot juca și de multe ori trebuie să fie activ cu ei”, a sfătuit Kraft.

Asta înseamnă că părinții trebuie să-și ducă în parc copiii, să danseze cu ei, să meargiă cu bicicletele să se plimbe și să le limiteze cu adevărat timpul de expunere la ecrane. ,,Dacă un părinte este activ, acel copil va fi activ”, a concluzionat Kraft.

Un alt studiu, derulat în rândul americanilor, a constatat că rata sindromului metabolic este în creștere la toate grupele de vârstă, însă în rândul tinerilor între 20 și 39 de ani, rata a crescut cu 5 procente pe parcursul a cinci ani.

,,Tendințele sindromului metabolic sunt foarte alarmante. O proporție uriașă a populației adulte este afectată de acest sindrom- în general, 37% dintre adulții din Statele Unite. La adulții tineri, prevalența a fost remarcabil mai mare,” a declarat dr. Robert Wong, co-autorul studiului, de la Veterans Affairs Palo Alto System Health System din California.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu