Producătorul de medicamente generice Zentiva România, controlat de fondul american Advent International, a înregistrat anul trecut o scădere a cifrei de afaceri cu 9,6% faţă de 2017, până la 414,5 milioane lei (89,1 milioane euro), dar şi-a majorat profitul de aproape trei pe fondul vânzării unui portofoliu de produse către Sanofi, arată raportul financiar transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Compania a obţinut anul trecut un profit net de 247,8 milioane lei (53,3 milioane euro), echivalent cu peste 50% din cifra de afaceri, “influenţat pozitiv în special de veniturile înregistrate din vânzarea unui portfoliu de produse către Sanofi, în contextul achiziţiei Zentiva de către fondul de investiţii Advent International”, potrivit raportului.
În 2017, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 458,6 milioane lei şi un profit net de de 86,3 milioane lei.
Totuşi, rezultatele din 2019 ar putea fi influenţate negativ de faptul că Zentiva România urmează să plătească 46,1 milioane lei (aproape 10 milioane euro) către Sanofi România pentru a prelua mai multe contracte şi fondul de comerţ asociat acestora şi pentru transfer de know-how în marketing. În urma tranzacţiei, cele două companii îşi încheie procesul de separare a activităţilor.
În 30 septembrie 2018, fondul american de investiţii Advent International a finalizat procesul de preluare a companiei Zentiva (inclusiv Zentiva România), specializată în producţia de medicamente generice, de la grupul francez Sanofi.
Recent, Zentiva a avut un litigiu cu grupul american Eli Lilly, legat de lansarea unui produs generic pentru medicamentul atomoxetină (pentru tratamentului tulburării cu deficit de atenţie şi hiperactivitate), în condiţiile în care patentul deţinut de grupul american expiră abia în în 27 mai 2019.
În 10 ianuarie, Eli Lilly a dat în judecată societatea Zentiva România, care deţine fosta fabrică de medicamente Sicomed din Bucureşti, pe care o acuză de încălcarea drepturilor ce decurg dintr-un brevet de invenţie în cazul mai multor medicamente care conţin substanţa activă atomoxetină.
Însă cele două părţi au ajuns la un acord amiabil în 13 februarie, prin care Eli Lilly renunţă şa proces în schimbul unor angajamente din partea Zentiva.
Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA. Compania are în prezent circa 500 de angajaţi.
În prezent, Zentiva deţine două fabrici de medicamente, în Cehia şi România.
Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi are o valoare de piaţă de 1,63 miliarde lei (342 milioane euro), calculată la ultima cotaţie de închidere a şedinţei bursiere.