Zentiva și-a majorat producția cu 20% în primul semestru; parcetamolul, cea mai mare creștere a vânzărilor

Zentiva și-a majorat producția cu 20% în primul semestru; parcetamolul, cea mai mare creștere a vânzărilor
septembrie 01 11:56 2021 Timp citire articol: 3 minut(e)

Producătorul de medicamente generice Zentiva România, controlat de fondul american Advent International, și-a majorat producția cu 20% în primul semestru din acest an comparativ cu aceeași perioadă din 2020, până la 2,2 miliarde de unități galenice, în cele două fabrici deținute în țară, a anunțat miercuri compania. 

Astfel, Zentiva a înregistrat o cifră de afaceri consolidată în România de 514,1 milioane lei în semestrul 1 din 2021.

Avansul vânzărilor pentru Zentiva SA a fost 17% în primul semestru, în timp ce Labormed Pharma Trading (fosta Alvogen România, acum parte din grupul de companii Zentiva în România) a raportat un avans de 22%.

“Zentiva țintește consolidarea portofoliului prin lansări ce acoperă o gamă largă de domenii terapeutice, inclusiv cardiovascular, oncologie, aparat respirator și diabet”, a anunțat compania, într-un comunicat.

Paracetamolul continuă să determine cea mai mare majorare a volumului de producție, ca urmare a comenzilor pentru piața internă, fiind secondat de produse pentru export ca urmare a licitațiilor câștigate pe piața germană.

“La exporturi, terapiile durerii și cele pentru hiperplazia benignă de prostată reprezintă cea mai mare pondere, de 47%, din toate volumele distribuite pe piețele internaționale”, a precizat compania.

Zentiva a alocat pentru primul semestru 13,8 milioane lei pentru creșterea capacităților de producție.

“Distorsionările produse de pandemie sunt vizibile în diverse forme, inclusiv în evoluția consumului de medicamente pentru terapii care adresează afecțiuni frecvente, precum cele cardiovasculare și respiratorii”, a declarat Simona Cocoș, director general al Zentiva România și Republica Moldova.

“În perioada de la debutul pandemiei și până acum, pacienții cardiovasculari, oncologici precum și alți pacienți cu afecțiuni cronice, nu au luat constant tratamentele sau nu au putut beneficia de asistența medicală uzuală din cauza restricțiilor. Afecțiunile respiratorii uzuale de tipul răcelilor aproape că au lipsit în condiții de distanțare și restricții”, a completat managerul.

În România, grupul Zentiva reunește societățile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC.

Grupul este un furnizor major de medicamente generice esențiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii și pentru sistemul nervos.

În prezent, grupul Zentiva exportă din România în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Cehia, Rusia, Belarus și altele.

În România, grupul Zentiva are circa 1.300 de angajați, din care aproximativ 800 în activitățile de producție.

În 2020, Zentiva România a înregistrat o cifră de afaceri de 602,3 milioane lei (124,5 milioane euro), în creștere cu 7,7% față de anul precedent, pe fondul creșterii cererii danumitor medicamente din portofoliu, arată raportul financiar al companiei. Compania a înregistrat un profit net de 61,3 milioane lei anul trecut, în creștere cu 40% față de nivelul înregistrat în 2019.

În 30 septembrie 2018, fondul american de investiții Advent International a finalizat procesul de preluare a companiei Zentiva (inclusiv Zentiva România), specializată în producția de medicamente generice, de la grupul francez Sanofi.

Zentiva a cumpărat, în 2005, pachetul majoritar de acţiuni al producătorului român de medicamente Sicomed, căruia i-a schimbat denumirea în Zentiva SA.

Compania Zentiva SA este listată la Bursa de Valori București (BVB) și are o valoare de piață de 1,9 miliarde lei (385 milioane euro), calculată la ultima cotație de închidere a ședinței bursiere.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu