Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei: În România există circa 30.000 de pacienţi cu TBC

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei: În România există circa 30.000 de pacienţi cu TBC

În fiecare an, în 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, o afecţiune contagioasă de care suferă circa 30.000 de români, potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potenţial fatală dacă nu este tratată, care afectează de obicei plămânii, deşi poate afecta aproape orice organ din organism.

Afecţiunea se transmite pe cale aeriană (tuse, cântat, vorbire, strănut), dar şi prin contactul cu suprafeţe contaminate (haine, alimente etc). Boala se transmite mai uşor în spaţii închise, supraaglomerate, slab ventilate.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) estimează că fiecare pacient activ netratat poate infecta între 10 şi 15 persoane în fiecare an. Pacienţii cu afecţiuni primare sau latente nu sunt contagioşi.

Totuşi, tuberculoza este în prezent considerată cea mai vindecabilă dintre bolile infecţioase cronice. Agentul microbian care provoacă boala a fost descoperit acum 142 de ani de către cercetătorul german Robert Koch.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană, atât în rândul populaţiei adulte, cât şi a celei infantile.

Totuşi, în ultimii 20 de ani, în România s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului bolii. Incidenţa globală a TB (cazuri noi şi recidive) a scăzut de la un nivel maxim de 142,9%000 (30.985 cazuri) în anul 2002 la 46,1%000 (8.824 cazuri) în anul 2022.

Studiile epidemiologice au indicat că transmisibilitatea încetează în două săptămâni de la începerea tratamentului eficient al pacienţilor.

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a lansat un program pentru depistarea activă a tuberculozei în Bucureşti şi în 12 judeţe din ţară.

Acţiunea are ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB) din populaţie şi direcţionarea lor cu prioritate către programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei (PNPSCT), pentru realizarea diagnosticului de certitudine şi asigurarea tratamentului adecvat.

În timpul pandemiei de Covid-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării şi a reticenţei la accesarea serviciilor medicale în această perioadă, potrivit specialiştilor.

viewscnt