Datele colectate prin intermediul tehnologiei purtabile pot identifica crizele în bolile inflamatorii intestinale cu până la şapte săptămâni în avans, potrivit rezultatele unui studiu, publicate recent.
Un nou studiu sugerează că, dispozitivele purtabile de monitorizare a sănătăţii, dezvoltate cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI), ar putea ajuta la diagnosticarea şi chiar la estimarea crizelor în bolile inflamatorii intestinale cu săptămâni înainte de producerea acestora.
Metodele actuale de monitorizare se bazează pe interacţiunea directă a pacienţilor cu medicii în moduri care pot fi incomode şi invazive.
„Dispozitivele purtabile utilizate în mod obişnuit, cum ar fi ceasurile inteligente, pot fi instrumente eficiente în monitorizarea bolilor inflamatorii cronice, cum este şi boala inflamatorie intestinală (BII)”, a declarat într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Robert Hirten de la spitalul Mount Sinai şi facultatea de medicină (ISMMS), din New York (credit foto), adăugând că dispozitivele purtabile permit monitorizarea de la distanţă, în mod continuu şi, potenţial, în timp real.
BII este o afecţiune cronică care provoacă inflamaţii la nivelul intestinelor şi afectează peste 2,4 milioane de persoane în Statele Unite.
În primul studiu de acest gen, cercetătorii de la Mount Sinai au recrutat peste 300 de participanţi, din 36 de state americane, cu colită ulcerativă sau boala Crohn, cele două tipuri majore de BII. Participanţii au purtat dispozitive, au răspuns la chestionare zilnice privind simptomele şi au furnizat probe de sânge şi fecale pentru evaluarea inflamaţiei.
Aceştia au constatat că modelele circadiene ale variabilităţii ritmului cardiac (un marker al funcţiei sistemului nervos), împreună cu ritmul cardiac, oxigenarea şi activitatea zilnică, toate măsurate de dispozitivele purtabile, au fost modificate în mod semnificativ atunci când au fost prezente inflamaţii sau simptome.
În plus, aceşti markeri fiziologici ar putea detecta inflamaţia chiar şi în absenţa simptomelor, cu până la şapte săptămâni înainte de apariţia acestora, şi ar putea distinge dacă acestea au fost determinate de inflamaţia activă din intestine, a raportat echipa de cercetare în revista Gastroenterology.
Studiul nu a ţinut cont de regimurile de medicaţie ale pacienţilor şi de anumiţi alţi factori şi, prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele, au precizat autorii.
Ei îşi propun să aplice abordări similare şi altor boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, şi valorifica AI pentru a dezvolta algoritmi care utilizează datele dispozitivelor purtabile pentru a prezice crizele la nivel individual.
„Aceste constatări deschid calea pentru valorificarea tehnologiei portabile de monitorizare a sănătăţii şi gestionarea bolilor în moduri inovatoare pe care nu le-am luat în considerare anterior şi, de asemenea, pentru alte boli inflamatorii” a precizat dr. Hirten.
Cercetătorii speră că, în viitor, această abordare va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.