VIDEO EXCLUSIV: Ce organe atacă coronavirusul și care sunt persoanele foarte vulnerabile la Covid-19

VIDEO EXCLUSIV: Ce organe atacă coronavirusul și care sunt persoanele foarte vulnerabile la Covid-19
martie 30 14:47 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Peste 740.000 de cazuri de Covid-19 sunt la ora actuală în lume, iar cifrele cresc în fiecare zi. Numărul deceselor ne îngrijorează pe toți, profani și specialiști în domeniul sănătății deopotrivă. Ce se întâmplă la nivelul organelor, cum rezistă plămânii, inima, ficatul, intestinul sau rinichii în fața SARS-CoV-2, de ce ne omoară acest coronavirus explică As. Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru 360medical.ro.

Noul coronavirus acționează la nivelul plâmânilor, cordului, ficatului, intestinului și rinichilor, dar în opinia medicului Vlad Negulescu, plămânul este responsabil de majoritatea problemelor.

,,Cu cât este mai mare nevoie de acest sistem de compensare cum se întâmplă în cazul pacienților pulmonari, cardiaci, renali, cu atâta posibilitatea de-a face o formă gravă a patologiei este mai mare. Acest ACE 2 nu se găsește numai la nivelul plămânului, se mai găsește și la nivelul celulei miocardice, motiv pentru care în momentul în care coronavirusul se cuplează de acest ACE 2, se internalizează la nivelul celulelor miocardice, sistemul imunitar nespecific acționează și la nivelul celulei miocardice și pot să apară fenomene de miocardită”, a precizat As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, medic primar farmacologie clinică.

Hipoxia gravă, care apare în aceste cazuri are influențe negative asupra cordului, asupra rinichiului și asupra ficatului și în final apare MSOF și toate organele încep să cadă unul câte unul.

,,Persoanele care au comorbidități grave, în special cele cu boli pulmonare, care suferă de BPOC și aici sunt vârstnicii care se încadrează, cele cu boli cardiovasculare de tipul insuficienței cardiace, sunt foarte vulnerabile. Acesta este și motivul pentru care autoritățile au declarat că e mult mai bine să stăm în casă, să nu ne expunem riscului de-a contacta acest virus”, a subliniat Vlad Negulescu.

Tinerii sănătoși, copiii pot fi asimptomatici

Persoanele tinere, sănătoase din punct de vedere clinic pot avea simptome ușoare asemănătoare unui guturai, dar pot fi purtătoare și dacă nu stau în casă, în autoizolare, și merg afară, riscul ca persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni comorbide să fie infectate este foarte mare.

Atât tinerii, cât și copiii, chiar dacă iau coronavirusul SARS-COV-2 pot fi asimptomatici. În cazul copiilor, nu s-au raportat până acum cazuri foarte grave, una din explicații fiind aceea că sistemul imunitar al copilului este considerat,,imatur”.

,,Chiar dacă iau virusul copiii, chiar dacă se cantonează la nivel pulmonar, ei nu fac această furtună de citokine”, explică farmacologul Negulescu, care dezvăluie că decesul pacienților și agravarea stării de sănătate a acestora se datorează din păcate propriului sistem imunitar, nu acțiunii directe a coronavirusului, ,,ci acțiunii indirecte a virusului care generează această furtună de citokine care ulterior poate să ducă la apariția decesului”.

Persoanele cu HIV și cu boli autoimune, mai puțin afectate

Din punct de vedere teoretic, persoanele infectate cu HIV și persoane cu boli autoimune s-ar putea considera a fi ,,norocoase”, în ceea ce privește COVID-19, întrucât tratamentul pe care deja îl urmează acestea este un tratament antiinflamator țintit și citotoxic.

,,Este foarte posibil, dar doar din punct de vedere teoretic, ca această furtună de citokine să nu se mai producă la nivelul plămânului. Asta până în situația în care încep să apară persoane cu boli autoimune care sunt infectate și care vor dezvolta SARS-ul sau SDRA-ul”, a spus medicul.

Aflați ce medicamente au la dispoziție medicii pentru COVID-19 din materialul VIDEO EXCLUSIV- Vlad Negulescu: ,,Situații disperate necesită măsuri disperate.

În acest moment, la nivel mondial din cele peste 650.000 de cazuri de COVID-19, peste 137.000 au fost declarate vindecate. Se vorbește însă destul de puțin, ce-i drept, despre sechelele cu care ar putea rămâne aceste persoane.

,,Nu sunt date foarte clare, literatura de specialitate cea recentă indică faptul că dacă persoanele care au trecut prin această boală reușesc să supraviețuiască pot avea o oarecare modificare ireversibilă a funcției pulmonare și a funcției cardiace”, a precizat Vlad Negulescu.

Urmăriți și explicațiile farmacologului clinician despre mecanismele pe care le declanșează SARS-COV2 atunci când pătrunde în organism.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu