Jumătate din populaţia României cu vârste între 45 şi 54 de ani suferă de hipertensiune arterială. De Ziua Mondială a Inimii, Societatea de Cardiologie din România atrage atenţia asupra stilului de viaţă nesănătos care poate duce la hipertensiune, în condiţiile în care tot mai mulţi tineri au probleme cu tensiunea arterială. ,,În ultimii ani, numărul pacienţilor nou diagnosticaţi cu hipertensiune arterială a crescut în România, a crescut peste tot. Un motiv este creşterea reală a prevalenţei hipertensiunii arteriale. Pentru că, vrem sau nu vrem să recunoaştem, avem un stil de viaţă care este în mare parte ne-sănătos şi acest lucru antrenează dezvoltarea hipertensiunii arteriale şi a altor probleme metabolice”, a declarat pentru 360medical.ro Şef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă.
Un român din şapte cu vârsta între 18 şi 24 de ani şi un român din cinci cu vârsta între 25 şi 34 de ani suferă de hipertensiune arterială.
Un român din cinci cu vârsta între 25 şi 34 de ani are HTA hipertensiune arterială. A crescut procentul persoanelor nou diagnosticate cu hipertensiune arterială (HTA) şi pentru că ,,suntem mai atenţi cu această afecţiune, monitorizăm tensiunea mai frecvent, o măsurăm atât noi ca medici, sistematic, cât şi pacienţii au început să fie interesaţi de acest aspect şi îşi achiziţionează tensiometre, îşi măsoară acasă, la domiciliu tensiunea arterială”, a explicat medicul cardiolog, şef lucr. UMF Carol Davila, fost preşedinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială a Societăţii Române de Cardiologie şi medic cardiolog la Spitalul Colţea. În opinia specialistului, aa crescut diagnosticarea hipertensiunii arteriale şi prin creşterea conştientizării, ceea ce este un lucru bun.
,,Dacă nu-ţi cunoşti inamicul, nicio şansă să-l învingi. Dacă îl cunoşti, sunt multe şanse, dacă te pregăteşti cum trebuie pentru această bătălie”, a spus dr. Ana-Maria Vintilă, care a arătat că există tipologii foarte variate de pacienţi cu HTA.
,,Sunt pacienţi care îşi neagă complet această afecţiune. Când află că sunt hipertensivi, se gândesc că trebuie să fie o eroare şi încearcă să găsească tot felul de justificări”, a spus dr. Ana-Maria Vintilă:
Aceşti pacienţi cred că HTA a fost un incident şi că nu sufereau de această boală. Medicul a precizat că evenimentele stresante au impact asupra tensiunii arteriale, iar acestea nu fac decât să scoată în evidenţă, să aducă la valori mai mari o hipertensiune care era deja existentă cel puţin în majoritatea cazurilor.
Există şi pacienţi care îşi acceptă boala de la început, care înţeleg că sunt hipertensivi.
,,Unii sunt bucuroşi când primesc diagnosticul. Bucuroşi, în sensul că au găsit, în fine, o explicaţie pentru simptomele lor” , a mai spus dr. Ana-Maria Vintilă, referindu-se la pacienţii care au dureri mari de cap, o stare de oboseală accentuată şi care încep să se gândească la boli foarte severe şi respiră uşuraţi atunci când află că este HTA şi sunt dispuşi să-şi trateze corect boala.
,,Există şi pacienţi care cred că sunt prea tineri pentru a avea hipertensiunea arterială şi consideră că acesta este un semnal că organismul a început să îmbătrânească”, dar potrivit medicului percepţia că HTA este o boală a vârstnicului nu este corectă.
Sunt şi pacienţi care devin foarte anxioşi şi care îşi iau în mod obsesiv tensiunea arterială.Medicul cardiolog explică cum trebuie abordat fiecare pacient
,,Pacientul trebuie să înţeleagă că are această boală, că HTA este cu riscuri, că nu este de neglijat, că trebuie tratată. Cu tratament corect şi bine urmărit de către medic viaţa poate fi normal”, a atras atenţia dr. Ana-Maria Vintilă.
În fiecare an pe 29 septembrie este marcată Ziua Inimii.