Consumul de stupefiante în România aproape că s-a dublat în 2021 faţă de 2019, potrivit unui raport european privind drogurile în Uniunea Europeană. În ultima vreme sunt tot mai multe discuţii în spaţiul public privitoare la legalizarea marijuanei în scop recreaţional, în condiţiile în care marijuana este în topul consumului de droguri în ţara noastră. ,,Se face o confuzie privind legalizarea în scop medical şi în scop recreaţional a marijuanei, o confuzie care nu este bună deloc”, a declarat pentru 360medical.ro Comisar-şef de poliţie Dr. Cătălin Ţone, Şef Serviciu Antidrog Bucureşti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate.
Cătălin Ţone este de 18 ani şeful Serviciului Antidrog Bucureşti, a întâlnit în cariera sa foarte multe cazuri dificile de dependenţă de droguri. Inspirat dintr-un caz real al unui tânăr consumator de droguri, comisarul-şef de poliţie a scris o carte, pe care a lansat-o public luna trecută. ,,Marijuana, zborul spre iad” este o carte manifest împotriva legalizării în scop recreaţional a marijuanei.
Marijuana conţine foarte multe substanţe biosintetizate, una dintre ele este THC (tetrahidrocanabinol), o substanţă interzisă care dă efect psihoactiv.
,,Unii politicieni au recomandat legalizarea în scop recreaţional. Este o mare eroare”, e de părere Comisar-şef de poliţie Dr. Cătălin Ţone, Şef Serviciu Antidrog Bucureşti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate.
Plecând de la studiile internaţionale care susţin că medicamentele pe bază de THC pot să fie o alternativă la tratarea unor afecţiuni precum schizofrenia şi epilepsia, autorul cărţii şi-a exprimat opinia în favoarea folosirea marijuanei în scopuri medicinale şi pentru legalizarea acesteia în acest scop.
,,La noi în ţară încă nu sunt autorizate medicamentele pe bază de tetrahidrocanabinol. Se fac demersuri, există o propunere în Parlament”, a precizat Cătălin Ţone, în cadrul unui interviu video pentru 360medical.ro.
Alexandra Cârstea, o avocată a cărei mamă a murit în urma unui cancer pulmonar în formă avansată, militează pentru legalizarea folosirii canabisului în scop medicinal – prin Legea Victoria în România.
,,Nu este nimic rău dacă am fi deschişi, dacă am putea să analizăm, să cercetăm utilitatea folosirii acestor medicamente cu tetrahidrocanabinol în tratarea unor afecţiuni”, a afirmat Cătălin Ţone.
Comisarul-şef de poliţie susţine însă că aceste medicamente ar trebui să fie supuse unui regim special şi unui control strict.
,,Nu cred că cei care sunt dependenţi de canabis vor încerca să consume medicamente”, a mărturisit Cătălin Ţone.
Dependenţa cronică de droguri se vindecă în cel puţin 6 luni de tratament. În prima fază de detox, consumatorii sunt internaţi în secţii de psihiatrie din spitale, după care vor trebui să urmeze în mod normal şi tratarea dependenţei în faza postcură.
,,Nu avem pregătire din punct de vedere al tratării dependenţelor. Asta este marea noastră problemă!”, a atras atenţia Cătălin Ţone, subliniind că în România nu există niciun centru de stat dedicat tratării dependenţei de droguri postcură.
,,În Germania sunt 300 astfel de clinici de tratare a dependenţei de droguri postcură şi se decontează prin Casa de Asigurări de Sănătate”, a completat comisarul-şef de poliţie.
Răzvan, personajul principal al cărţii ,,Marijuana, zborul spre iad”, a trecut prin adevărate drame din cauza consumului de droguri. Cătălin Ţone susţine că este nevoie de educarea publicului privind acest fenomen şi că este foarte important să meargă specialişti, oameni cu experienţă, către părinţi şi către profesori şi să le vorbească despre acest fenomen.
,,Marijuana, zborul spre iad” poate fi citită de adolescenţi, de părinţi şi de oricine e interesat să afle mai multe despre acest fenomen al prevenirii şi combaterii utilizării de droguri.