O carte de căpătâi în nefrologia în practica medicului de familie, care se adresează însă nu doar medicilor de familie interesaţi de nefrologie, ci şi medicilor internişti, rezidenţilor în nefrologie şi altor specialişti care au de-a face cu pacienţi cu patologii renale, a văzut recent lumina tiparului după 2 ani de muncă a celor 11 autori. ,,Am încercat pe de o parte să aducem la fiecare capitol câte o sinteză care să poată fi uşor de parcurs şi într-un timp mai scurt. Fiecare capitol are un sumar, reprezentând ideile principale şi cele mai importante informaţii din practica de zi cu zi”, a declarat conf. univ. dr. Cristina Căpuşă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila din Bucureşti, coordonatorul cărţii.
Medicul Cristina Căpuşă nu doar că a coordonat întreaga lucrare, dar a şi scris 6 capitole, prin urmare am invitat-o să discutăm în cadrul unui interviu video pentru 360medical.ro despre această carte ce are nu mai puţin de 650 de pagini, dar şi despre patologiile renale cu care se confruntă românii.
Cartea „Nefrologia în practica medicului de familie” a fost publicată în aprilie 2022 la Editura Medicală şi, deşi nu a avut o lansare oficială, a fost bine primită de medici.
,,În literatura de limbă română nefrologia este mai puţin reprezentată. Lucrarea noastră e ca o nefrologie de buzunar pentru medicul de familie şi pentru orice alt medic. Este rodul unei munci de echipă, am colaborat cu colegi de la mine din spital şi din Institutul Clinic Fundeni de la Nefrologie”, a declarat conf. univ. dr. Cristina Căpuşă.
Nefrologul a mai spus că în privinţa cărţilor pentru medicină de familie în general, sunt puţine cărţi în limba română adresate medicului de familie. Editura Medicală încearcă în ultimii ani să facă o colecţie pentru medicul de familie.
,,Cred că nefrologia este al patrulea sau al cincilea volum din această colecţie care la final va fi de mare ajutor”, a precizat conf. univ. dr. Cristina Căpuşă.
Întrebată cum se face în momentul de faţă evaluarea pacientului nefrologic, atât în cabinetul medicului de familie cât şi în cabinetul nefrologului, dr. Cristina Căpuşă a subliniat că ,,din fericire, pentru a depista cele mai importante boli de rinichi nu e nevoie de analize complicate.”
Sunt două analize foarte uşor de făcut din sânge: creatinina şi examenul de urină. ,,Ceea ce este mai complicat este faptul că nu toate aceste analize sunt decontate de Casa de asigurări şi asta împiedică diagnosticul la aproape jumătate dintre pacienţi”, a semnalat medicul nefrolog.
Creatinina este decontată, însă din examenul de urină, dozarea albuminei urinare nu este peste tot decontată şi atunci asta împiedică diagnosticul la aproape jumătate dintre pacienţi.
,,Medicul de familie, având în îngrijire pacienţi pe care îi cunoaşte, poate foarte uşor să identifice acele categorii care sunt predispuse la a dezvolta complicaţii ale rinichiului. În special pacienţii cu diabet, pacienţii hipertensivi, pacienţii cu ateroscleroză şi diverse manifestări cardiovasculare ale acesteia au risc de a dezvolta Boală Cronică de Rinichi. Şi medicul de familie este în postura cea mai avantajată pentru a putea să depisteze precoce această patologie. Iar după ce o depistează, desigur, pentru confirmarea diagnosticului, este bine colaborarea cu nefrologul. La nefrologie analizele sunt mult mai complexe”, a punctat conf. univ. dr. Cristina Căpuşă.
În România sunt 400 de nefrologi, iar Boala cronică de rinichi, una dintre patologiile renale, afectează 1 din 10 oameni ,,Mai mult de o treime dintre pacienţii cu boală cronică de rinichi nu progresează către stadiile mai avansate şi pot fi foarte bine îngrijiţi de către medicul de familie”, e de părere conf. univ. dr. Cristina Căpuşă.
Medicul a participat în luna martie 2022 la dezbaterea online Nephro360 organizată de 360medical.ro unde a explicat că ,,Boala cronică de rinichi (BCR) nu înseamnă insuficienţă renală cronică. Insuficienţa renală cronică este o complicaţie funcţională a bolii cronice de rinichi, care apare în evoluţie şi întotdeauna în stadiile tardive. Boala cronică de rinichi nu este o boală, ci este un termen care înglobează toate bolile rinichiului care evoluează lent şi au potenţialul de a distruge în timp funcţionarea rinichiului”.