Peste 17, 5 milioane de decese sunt înregistrate anual la nivel internaţional din cauza bolilor cardiovasculare, iar estimarea pentru 2030 este că numărul deceselor va ajunge până la 24 milioane. ,,Vorbim de consecinţe economice şi sociale extrem de importante asociate managementului afecţiunii şi dizabilităţii generale create de aceste afecţiuni cardiovasculare”, a atras atenţia în cadrul primei ediţii a dezbaterii Cardio 360, organizată de redacţia 360medical.ro, Conf.univ.dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidenţial la departamentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.
La evenimentul online Cardio360, care face parte din seria conferinţelor 360 APT – Acces, politici şi terapii- s-a vorbit despre povară dramatică a bolilor cardiovasculare asupra calităţii vieţii, dar şi despre faptul că jumătate din decesele din România sunt prin boli cardiovasculare ceea ce înseamnă, dublul mortalităţii faţă de UE.
,,În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este în top, clasament nefericit, care reprezintă un semnal, în primul rând pentru autorităţi, de responsabilizare pentru a acţiona în mod proactiv în reducerea decalajelor de acces şi îngrijire şi pentru îmbunătăţirea rezultatelor de sănătate ale populaţiei. În acest sens, apreciez necesară o prioritizare adecvată a bolilor cardiovasculare pe agenda publică şi dezvoltarea unei abordări coerente, care să se materializeze într-un Plan de combatere a bolilor cardiovasculare, pe modelul recent al Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului şi care să includă toate programele pentru depistarea pe precoce, screening, tratament adecvat, diagnostic, bineînţeles şi monitorizare a pacienţilor”, a subliniat conf. univ.dr. Diana Loreta Păun.
Potrivit Consilierului Prezidenţial primul pas pentru înfăptuirea acestui Plan a fost făcut deja.
,,Colegii cardiologi, ca de altfel şi colegii neurologi, s-au strâns împreună la aceeaşi masă şi au pus pe hârtie scheletul planului strategic. Urmează constituirea grupului de lucru şi reunirea tuturor actorilor cu responsabilităţi: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care este alături de noi şi care a fost întotdeauna alături de noi şi în elaborarea planului naţional de combatere a cancerului, Parlamentul României şi Administraţia Prezidenţială. Deci, cred că suntem pe drumul cel bun. Vă asigur de întreaga susţinere a Administraţiei prezidenţiale, care este gata să lucreze alături de profesioniştii din domeniul, de asociaţiile de pacienţi pentru elaborarea atât de necesarului plan de combatere a bolilor cardiovasculare”, a spus conf. univ.dr Diana Păun.
La dezbaterea Cardio360 au mai participat Conf.dr. Adela Cojan, preşedintele CNAS, Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, fondator Cardiomed, medic primar cardiolog şi medic primar de medicină internă, dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică şi şef lucrări UMF Carol Davila, dr. Ştefan Busnatu, doctor în ştiinţe medicale, prodecan cu probleme studenţeşti la Facultatea de Medicină a UMF Carol Davila, dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară Spitalul Clinic Sanador, dr. Anca Briceag medic rezident cardiolog Spitalul Elias, conf. univ.dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă şi cardiologie, şefa Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, dr. Mihaela Daniela Baltă, medic primar medicină de familie, şef lucr. UMF Carol Davila-Medicină de Familie, membru în Grupul CardioMF al SNMF, Gabriel Dina, director Corporate Affairs Pfizer Romania.