În România primesc tratament pentru epilepsie, în medie, 150.000 de pacienţi. Majoritatea persoanelor cu epilepsie duc o viaţă normală, în condiţiile în care au un diagnostic corect şi îşi tratează corect boala. Conf. univ. dr. Ioana Mîndruţă, coordonator în Programul Naţional de Epilepsie, susţine că secretul stă într-o comunicare ritmică cu medicul, adaptată nevoilor pacientului, pe înţelesul acestuia şi cu empatia necesară.
,,Aceşti oameni nu au nişte restricţii deosebite, nu trebuie decât să-şi calibreze existenţa şi să se adapteze fără să renunţe la nimic, fiind atenţi la excese şi luându-şi medicaţia corectă”, a declarat conf. univ. dr. Ioana Mîndruţă, coordonator în Programul Naţional de Epilepsie şi medic neurolog implicat în campania ,,Nu Te Ascunde”, o iniţiativă care îi ajută pe români să înţeleagă mai bine epilepsia şi îi încurajează pe pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune să continue eforturile de administrare a tratamentului necesar.
Potrivit medicului, aceşti pacienţi cu epilepsie care reuşesc să ducă o viaţă normală dau atenţie administrării medicaţiei în mod constant şi ţin legătura cu medicul.
,,Nu, nu e uşoară această comunicare. Nu este întotdeauna naturală, nici pentru pacienţi şi nici pentru medic. Dar barierele astea trebuie depăşite, iar cei care reuşesc uită că boala a existat, încât merită să facem totul pentru controlul bolii. Şi asta este modul cel mai simplu”, a declarat conf. dr. Ioana Mîndruţă, coordonator în Programul Naţional de Epilepsie.
Medicul neurolog a spus că tratamentul începe întâi cu discuţia stilului de viaţă şi în acest sens, sunt o serie de recomandări pentru un stil de viaţă sănătos, care ajută cu siguranţă şi la controlul crizelor.
,,Tratamentul ideal este corect ales în funcţie de tipul de criză, în funcţie de forma clinică a epilepsiei. Cu cât alegi mai corect tratamentul, vei crea o încredere, pentru că pacientul va obţine rezultate imediat. Îi vei creşte încrederea că este pe drumul cel bun şi sigur că da, vei limita efectele bolii foarte rapid, pentru că, îşi va menţine locul de muncă, va dobândi din nou permisul de conducere, dacă boala este controlată”, a arătat conf. dr. Ioana Mîndruţă.
În 30% din cazuri se poate ajunge în situaţia în care, în ciuda unui tratament corect, boala să nu poată fi controlată şi în special în această etapă numită farmaco-rezistenţă, este important accesul la centre specializate care pot oferi tratamente chirurgicale. Medicul a povestit că sunt şi persoane cu epilepsie car renunţă la tratament fără să întrebe specialistul.
,,Nu pot să spun decât că acţiunea medicamentelor este foarte importantă, ele sunt ca un scut împotriva efectelor bolii. Cu cât acest scut este mai bine construit şi cu cât apelăm la el în mod constant, cu atât controlul bolii este mai bun. Dacă vom oscila în a ne administra medicaţia, vom tot uita o doză, vom tot amâna orele de administrare, acest scut începe să aibă diverse breşe şi când este mai greu, când se adaugă un stres, o noapte nedormită, moment în care avem nevoie de toate forţele organismului, atunci nu ne mai ajută. Ne întâlnim des cu pacienţi care nu-şi respectă medicaţia din diverse motive şi vin cu crize grave, cu status epilepticus, cu momente de mare încordare pentru că le afectează viaţa, le afectează funcţiile vitale, pentru că le pun viaţa în pericol în mod semnificativ”, a atras atenţia conf. dr. Ioana Mîndruţă, care-i îndeamnă pe pacienţi să meargă la medici şi să ţină legătura cu aceştia.
David Popovici, dublu campion mondial la nataţie, ambasadorul campaniei de conştientizare a epilepsiei ,,Nu Te Ascunde”, le transmite românilor care suferă de epilepsie un mesaj: ,,aş vrea să le spun că cel mai bun lucru pe care pot să îl facă, cel mai important este să se ducă la medic, să înţeleagă că nu e nicio ruşine în asta, nicio jenă, pentru că toţi ne naştem diferiţi şi este foarte important să nu te ascunzi”.
VIDEO: Campionul mondial David Popovici, despre vizita la medic care i-a schimbat viaţa