În acest an la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Davila, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (SCUB) au fost efectuate până la acest moment trei transplanturi de cord de către echipa coordonată de Prof. Univ. Dr. Habil. Horaţiu Moldovan. Reputatul medic, preşedintele în exerciţiu al asociaţiei Romtransplant, vorbeşte despre două metode clinice care oferă perspective de viaţă pacienţilor cardiaci: cordul mecanic şi tranplantul de inimă.
În România există un program de implant de cord artificial mecanic parţial. Este vorba de ceea ce se numeşte în medicină dispozitiv de asistenţă ventriculară mecanică. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine printr-un program naţional achiziţia şi implantul acestor dispozitive, care sunt scumpe, dar care se indică pacienţilor cu insuficienţă cardiacă terminală, ce altminteri şi-ar pierde viaţa în aşteptarea unui transplant.
,,Există în acest moment Programul de transplant cardiac funcţional de la Institutul de la Târgu Mureş, am repornit programul de la Floreasca, care a existat înainte, există Program de asistenţă ventilare mecanică şi la Institutul CC Iliescu din Bucureşti, există şi la alte institute din ţară, deci echipe capabile să facă asemenea operaţii care au expertiză şi experienţă sunt aproximativ în toate centrele de chirurgie cardiovasculară din România”, a spus preşedintele în exerciţiu al asociaţiei Romtransplant.
Sunt însă pacienţi cu afecţiuni cardiace care nu se califică la un transplant de inimă, dar în cazul cărora cordul mecanic poate fi o soluţie.
,,Cordul parţial mecanic, dispozitivul de asistenţă ventriculară mecanică total implantabil, poate fi o soluţie temporară pentru ca pacientul să poată aştepta un transplant. Este punte către un transplant cardiac”, a precizat prof. dr. Horaţiu Moldovan pentru 360medical.ro
În opinia specialistului, ,,programul de asistenţă ventriculară mecanică trebuie să fie însoţit în spitalele în care se implementează, de un program coerent de transplant cardiac.”
Există şi o categorie de pacienţi care pot fi asistaţi definitiv de dispozitive mecanice, iar recordul mondial este de 15 ani de asistenţă ventriculară mecanică.
Costurile unui implant de cord mecanic versus un transplant de cord cu inimă umană sunt comparabile.
Dispozitivul costă aproximativ 120.000 de euro şi este suportat de CNAS
,,Cordul donatorului nu costă - organul în sine -, dar costă mult tratamentul imunosupresor”, a explicat prof. dr. Horaţiu Moldovan:
Transplantul cardiac este o metodă clinică consacrată, poate fi considerată o terapie definitivă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă sau terminală.
Referitor la supravieţuire, există cazuri care au trăit cu transplant de inimă şi peste 25 de ani, dar limita publicată până în prezent în asistenţele mecanice cu cord artificial este de 15 ani.
,,Supravieţuirea pacienţilor cu transplant este mai mare decât supravieţuirea pacienţilor cu cord mecanic”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Habil. Horaţiu Moldovan.
Medicii chirurgi din Statele Unite au realizat în premieră mondială un transplant de inimă de porc editată genetic la un pacient cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal.
În Franţa s-a realizat o inimă artificială completă din materiale sintetice şi biologice
,,Apariţia xenotransplantului de la animalul transgenic reprezintă un important pas înainte în medicină şi chirurgie”, a afirmat chirurgul cardiovascular care a punctat direcţiile medicinei în viitor.
O direcţie este dezvoltarea în domeniul ingineriei medicale a dispozitivelor mecanice, chiar care folosesc materiale biologice, iar o altă direcţie de cercetare este cea în care să generăm animale transgenice, care să furnizeze organe biologice.
În opinia prof. dr. Horaţiu Moldovan: ,,Chirurgia cardiovasculară, ca de altfel tot sistemul medical din România, ca şi sistemul universitar medical, vor evolua”.