La nivel mondial, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de 50 de ani şi peste suferă o fractură de fragilitate din cauza osteoporozei, potrivit datelor furnizate de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (IOF). ,,Osteoporoza este o problemă de sănătate publică deosebit de importantă în toată lumea, fiind cea mai frecventă boală metabolică a osului, boală cu consecinţe devastatoare fizice, psiho-sociale şi economice”, a precizat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, Consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială, în cadrul celei de-a doua ediţie a dezbaterii ,,Osteoporosis 360”, organizată de redacţia 360medical.ro, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici, terapii.
Despre osteoporoză se vorbeşte de multă vreme, iar în ultimii 10-15 ani s-au făcut progrese extraordinare în tratamentul acestei afecţiuni.
,,Datorită unui consens de acţiune din partea cercetătorilor, companiilor farmaceutice, dar şi a medicilor practicieni în beneficiul bolnavilor, osteoporoza beneficiază astăzi nu numai de investigaţii de calitate, dar şi de tratamente printre cele mai noi. Poate că perioada pandemiei a însemnat pentru osteoporoză un cont de umbră, tocmai pentru că este o afecţiune cronică şi, aşa cum ştim, cam toate bolile cronice au avut de suferit. Mă refer, bineînţeles, la pacienţi, pentru că interesul a fost setat pe COVID şi ca atare, din perspectiva diagnosticării şi tratării pacienţilor cu afecţiuni cronice, au existat nişte deficienţe pe care sperăm să le recuperăm”, a spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.
Până în 2050, se estimează că incidenţa mondială a fracturilor de şold la bărbaţi va creşte cu 310% şi cu 240% la femei faţă de 1990.
De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră osteoporoza a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare. Conform statisticilor, peste 75 milioane de persoane din întreaga lume suferă de osteoporoză. Iar această afecţiune determină peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde în ţările Uniunii Europene.
,,Osteoporoza este adesea asimptomatică. De unde şi necesitatea, într-adevăr, a unui program de screening a populaţiei la persoanele cu risc şi există un scor de risc pe care noi îl folosim de ceva vreme şi care poate să constituie o bază de pornire foarte bună pentru evaluarea pacienţilor cu osteoporoză. Impactul pe care această afecţiune îl are este deosebit de important”, a atras atenţia conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, medic endocrinolog.
Referindu-se la fractura de şold, medicul a spus că aceasta implică o dizabilitate a pacientului şi dependenţa lui de familie, la care se adaugă impactul psihic din cauza faptului că pacientul este dependent, nu se poate mobiliza şi este foarte greu să-l recuperezi dacă nu intervii ortopedic-chirurgical la timp.
,,Se impune identificarea precoce a pacienţilor cu risc şi individualizarea tratamentului, pentru a preveni fracturile şi pentru a creşte calitatea vieţii persoanei afectate. În ciuda poverii personale şi economice, osteoporoza rămâne mare parte nediagnosticată şi şi subtratată. Din punctul meu de vedere, ca endocrinolog, cel puţin în ultimii ani constat o lipsă de prioritizare a bolii pe agenda de sănătate, inclusiv din perspectiva resurselor pe care cred că această boală ar trebui să aibă alocate”, a mărturisit consilierul prezidenţial.