[VIDEO] Dr. Alin Nicolescu, la Dermatitis360: Mare greșeală că dermatita atopică a fost confundată cu alergia!

[VIDEO] Dr. Alin Nicolescu, la Dermatitis360: Mare greșeală că dermatita atopică a fost confundată cu alergia!
septembrie 16 14:29 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de dermatită atopică, cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii. Cum era văzută această boală în urmă cu câțiva ani și cum este privită acum de către medici, dar și de către pacienți din perspectiva diagnosticării, dar și a tratării, s-a discutat pe larg în cadrul dezbaterii Dermatitis360, organizată de redacția 360medical.ro. ,,Dermatita atopică este o mare problemă astăzi, mult mai mare decât am considerat-o și probabil mult mai mare decât o considerăm chiar în acest moment”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie.

Medicul dermatolog a subliniat că dermatita atopică este mai mult decât o boală a pielii și are o dublă dimensiune, ,,o dimensiune medicală și o dimensiune să spunem socială sau de integrare sau o parte care poate afecta foarte mult viața privată, viața de zi cu zi. Sunt mai multe afecțiuni în sfera dermatologică ce prezintă această dublă dimensiune. Dar la dermatita atopică avem o particularitate”, a spus dr. Alin Nicolescu, referindu-se la prurit, un simptom extrem de supărător.

,,Dermatita atopică este caracterizată în primul rând printr-un prurit excesiv, un prurit groaznic, care de foarte multe ori depășește scabia și știm cu toții că se spune că te scarpi de râie până îți dai pielea jos. În dermatita atopică că te scarpini mult mai mult decât în râie”, a explicat medicul dermatolog.

,,Dacă până acum dermatita atopică era privită ca o boală de piele, între timp, din păcate viața ne-a demonstrat că este o afecțiune mult mai complexă, care are o componentă imunologică, face parte și poate este chiar stindardul bolilor inflamatorii de tip 2. Este mai mult decât o simplă alergie Dermatita atopică, mai mult decât o simplă alergie. Mare greșeală că a fost confundată cu alergia”, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie.

O dermatită atopică netratată se poate asocia foarte frecvent cu boli grave. De exemplu, o formă severă, netratată de dermatită atopică reprezintă un risc de 78% ca pacientul să dezvolte astm bronșic, iar forma moderată netratată are și ea un risc de 20-30% de a dezvolta astm bronșic.

Dr. Alin Nicolescu a spus că există și riscul ca pacienții să facă alergie alimentară, polipoza nazală cu rinosinozită, esofagită cu eozinofile.

,,Pentru că până acum era considerată o alergie, se și trata ca atare și rezultatele nu erau cele mai spectaculoase. Din fericire, în momentul în care s-a demonstrat că această afecțiune este cu adevărat o mare problemă, au început și cercetările în domeniu, astfel încât astăzi avem la îndemână mijloace cu care să stăpânim această boală, s-o controlăm”, a mărturisit dr. Alin Nicolescu.

În ceea ce privește componenta socială, această boală îl obligă pe pacient să își schimbe viața, hainele, obiceiurile alimentare, dar și să evite anumite zone umede.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu