VIDEO Dr. Alin Nicolescu, Societatea Română de Dermatologie: Dacă nu controlăm dermatită atopică, apar recăderi mai dese

VIDEO Dr. Alin Nicolescu, Societatea Română de Dermatologie: Dacă nu controlăm dermatită atopică, apar recăderi mai dese

Dermatita atopică este o boală frecventă la nivel mondial, cu o prevalenţă în creştere. Afectează în mod egal bărbaţii şi femeile şi reprezintă circa 10 până la 20% din trimiterile medicilor de alte specialităţi către dermatologi. ,,O mare provocare este chiar diagnosticul acestei afecţiuni care este extrem de greu de pus uneori din cauza unui polimorfism lezional”, a declarat dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog şi Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

Medicul dermatolog a precizat în cadrul interviului acordat pentru 360medical.ro că în dermatita atopică nu sunt nişte leziuni tipice, însă odată diagnosticat, pacientul cu dermatită atopică trebuie tratat şi controlat.

,,Ideea este să controlăm pacientul respectiv, să controlăm activitatea bolii chiar şi atunci când nu sunt leziuni active, chiar şi atunci când pacientul are senzaţia că este într-o remisiune clinică. Pentru că el, de fapt, nu este”, a atras atenţia dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

Pielea este o piele aparent sănătoasă în cazul persoanelor cu dermatită atopică, potrivit medicului, fiindcă la baza dezvoltării bolii stă un proces inflamator, care are acutizări atunci când apar leziunile, atunci când simptomele sunt cel mai greu de suportat, dar nu dispare complet nici măcar atunci când leziunile nu se mai văd, nu mai sunt evidente.

,,Managementul dermatitei atopice este complex. Dacă nu tratăm pacientul cu dermatită atopică, dacă nu controlăm boala, apar recăderi din ce în ce mai des şi la intensitate din ce în ce mai mare”, a spus medicul dermatolog.

În dermatita atopică sunt 3-4 recăderi importante într-un an, dacă nu apar factori agravanţi. Dr. Alin Nicolescu a subliniat că boala trebuie controlată cu medicamente, dar şi cu produse dermatocosmetice, dedicate acestei afecţiuni.

,,Se recomandă tratament de lungă durată în dermatita atopică. Controlând şi făcând acele terapii, noi le spunem proactive, o să vedem că pacientul se află o perioadă mult mai lungă de timp într-o stare de bine”, a completat specialistul.

În opinia Secretarului General al Societăţii Române de Dermatologie, costurile pentru societate ar fi mai mari dacă am avea un pacient necontrolat decât plata unui medicament - sigur, poate uneori scump - dar care îi controlează boala, iar individul respectiv poate avea o viaţă normală.

Vezi şi

[VIDEO] Medicul dermatolog Hana Decean: Cum diagnosticăm corect dermatita atopică

[VIDEO]: Dermatita atopică, mai mult decât părea să fie

[VIDEO] Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu: Pot trece luni până se pune problema diagnosticului de dermatită atopică

viewscnt