[VIDEO] Dr. Ana Maria Balahura, despre pacienții hipertensivi: O infecție cu SARS-CoV-2 va determina fluctuații ale tensiunii arteriale

[VIDEO] Dr. Ana Maria Balahura, despre pacienții hipertensivi: O infecție cu SARS-CoV-2 va determina fluctuații ale tensiunii arteriale
decembrie 29 16:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Peste 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială, o afecțiune extrem de periculoasă dacă este netratată. 30.000 de români mor în fiecare an din cauza complicațiilor severe ale hipertesiunii arteriale. Iar pandemia de COVID-19 complică lucrurile, fiindcă ,,s-a dovedit că hipertensiunea necontrolată sau hipertensiunea netratată predispune la o formă mai complicată de infecție cu SARS-CoV-2”, după cum a declarat dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgență Floreasca din București, secretarul Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială al Societății Române de Cardiologie, într-un interviu pentru 360medical.ro.

La începutul pandemiei, din rațiuni fiziopatologice, s-a discutat faptul că administrarea unor antihipertensive, în speță a două clase de antihipertensive, inhibitorii de enzimă de conversie și sartanii, ar putea crește riscul de infecție, însă acest lucru nu s-a dovedit a fi adevărat, motiv pentru care medicul cardiolog a subliniat faptul că hipertensiunea arterială (HTA) nu predispune la infecția cu virusul SARS CoV-2. Dar o hipertensiune arterială necontrolată sau netratată va duce la afectarea rinichiului, la afectarea inimii, la afectarea creierului.

,,Atunci când se suprapune o infecție cu SARS CoV-2 care este o infecție sistemică și care este asociată cu inflamație și cu risc protrombotic, adică un risc de a forma cheaguri în organism, atunci evident că evoluția va fi mai complicată. În această pandemie este mult mai important să menținem regimul terapeutic recomandat de medic, să ne controlăm tensiunea arterială, s-o măsurăm la domiciliu și să ne asigurăm că respectăm toate recomandările medicului”, a precizat secretarul Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială al Societății Române de Cardiologie.

 

Riscul cardiovascular poate rămâne și după ce trece infecția cu SARS-CoV-2. Mai mult, ,,s-ar putea ca atunci când suprapunem o infecție cu virusul SARS-CoV-2 să dezvoltăm și alte patologii cardiovasculare care să ne expună la un risc mai mare pe termen lung”, e de părere dr. Ana Maria Balahura.

,,Cred că cel mai important lucru pentru pacientul hipertensiv este să conștientizeze faptul că o infecție virală, o infecție cu SARS-CoV-2 va determina o modificare în statusul lui de bază. Va determina fluctuații ale tensiunii arteriale, cu hiper sau hipotensiune arterială. Și atunci momentul infecției cu SARS-CoV-2 înseamnă o monitorizare mai atentă a tensiunii arteriale”.

Medicul cardiolog recomandă ca persoanele hipertensive cu infecție cu SARS-CoV-2 să-și măsoare tensiunea arterială zilnic, chiar și de 2-3 ori pe zi, să-și țină un jurnal de hipertensiune arterială. În opinia dr. Balahura, medicul de familie trebuie să fie prezent în viața pacientului hipertensiv care dezvoltă COVID-19, iar pacientul trebuie să păstreze o legătură foarte strânsă cu acesta în cazul în care există variații semnificative de tensiune arterială care nu pot fi controlate doar prin măsurile anterior recomandate de către medicul curant.

,,Suprapunerea infecției cu SARS-CoV-2 nu înseamnă că trebuie să uităm de hipertensiune. Trebuie să menținem tratamentul antihipertensiv așa cum a fost recomandat de medicul curant”, a mai spus Secretarul Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială al Societății Române de Cardiologie.

În privința regimului alimentar cardiologul recomandă ca persoanele hipertensive să aibă o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume și carne slabă și să reducă consumul de grăsimi nocive, de dulciuri. Pentru o evoluție necomplicată a infecției cu SARS-CoV-2, pacienții hipertensivi trebuie să aibă o tensiune arterială controlată, sub 140/90 mmHg.

Referitor la interacțiunile medicamentoase între terapiile antivirale și imunomodulatoare folosite în spital, medicul atrage atenția asupra Hidroxiclorochinei sau Azitromicinei, medicamente care au fost recomandate la început în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2 și care acum nu mai sunt recomandate, dar care pot duce la modificări ale unor parametri pe electrocardiogramă, în speță ,,să crească intervalul QD, o modificare care poate predispune la apariția de aritmii maligne, aritmii ventriculare, și acest efect apare mai degrabă la pacienții care primesc și terapie diuretică, o terapie care poate duce la spolierea organismului de electroliți cum ar fi hipopotasemia, adică un nivel scăzut de potasiu în sânge.Terapia cortizonică despre care știm că este eficientă, este recunoscută a se complica cu valori crescute a tensiunii arteriale.”

Un alt aspect interesant în privința COVID-19 îl reprezintă faptul că persoanele care au trecut prin infecția cu noul coronavirus pot să dezvolte probleme cardiovasculare fără să fi avut astfel de patologii înainte de infecție.

,,Tulburările de coagulare în COVID-19 sunt ca un fel de semnătură a virusului. Există riscul de a dezvolta trombembolism pulmonar, o boală care se manifestă prin insuficiență respiratorie și afectarea cordului, în special a cavităților drepte a inimii”, a afirmat dr. Ana Maria Balahura.

COVID-19 poate duce la afectare miocardică, o injurie miocardică, care se poate manifesta ca miocardită, dar și ca pericardită. Infecția cu noul coronavirus poate determina aritmii atriale sau aritmii maligne ventriculare, evenimente coronariene, infarct de miocard,  accident coronarian și toate acestea rămân cu consecințe pe termen lung.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu