VIDEO Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu poți să faci un management eficient, când îți rămân mai puțin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente

VIDEO Dr. Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Nu poți să faci un management eficient, când îți rămân mai puțin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente
februarie 13 15:25 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” din București se confruntă cu o serie de provocări plecând de la finanțarea insuficientă până la deficitul de personal medical. ,,Chiar dacă s-a crescut tariful pe caz ponderat cu 15%, sumele sunt extrem de mici comparativ cu nivelul de inflație și cu creșterea prețurilor atât la medicamente cât și la materialele sanitare”, a declarat pentru 360medical.ro Șef. Lucrări Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”.

În acest an, provocările managerului celui mai important spital de pneumoftiziologie din țară sunt legate de lansarea licitației în proiectele pe care le-a câștigat în PNRR, adică pavilionul Zerlendi, donat de boierul Zerlendi în urmă cu 130 de ani, care va beneficia de bani europeni pentru construcția unui nou ”Centru de Diagnostic și Tratament al Tuberculozei”, păstrând integru scopul pentru care terenul a fost donat comunității, continuarea sau finalizarea procedurii de licitație și a lucrărilor la instalația de gaze și electricitate, un alt proiect tot cu fonduri europene și  proiectul legat de limitarea infecțiilor nosocomiale, depus anul trecut la care așteaptă un răspuns privind eligibilitatea.

O altă provocare va fi gestionarea acestor proiecte de milioane de euro cu personalul administrativ pe care îl are la momentul actual institutul, un personal redus numeric. O problemă destul de dificil de rezolvat este cea legată de finanțarea spitalelor, o situație cu care se confruntă nu doar Institutul ,,Marius Nasta”, ci și alte spitale din România.

,,În acest moment există un deficit de finanțare, cel puțin pentru Institutul Marius Nasta, undeva de 15-20% față de perioada anului trecut. Nu poți să faci un management eficient, când îți rămân mai puțin de 20% din bugetul spitalului pentru cheltuieli curente”, a spus dr. Beatrice Mahler.

O altă provocare majoră a sistemului sanitar românesc, dar care se răsfrânge și asupra institutului o reprezintă deficitul de personal.

,,Cele mai mari lipsuri sunt în zona de asistență a personalului mediu și a personalului auxiliar”, a subliniat managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, care a atras atenția asupra birocrației extrem de stufoase referitoare la scoaterea la concurs a unui post vacant.

,,Din momentul în care îți propui până vine persoana să se angajeze la modul concret și să lucreze, durează aproape două luni. Suntem în 2023 și angajăm personalul după o legislație din 2010”, a afirmat dr. Beatrice Mahler.

Institutul ,,Marius Nasta” are deficit de farmaciști, asistenți medicali, infirmieri și îngrijitoare.

,,E a patra oară scos la concurs postul de farmacist șef și de două ori am scos posturile pentru farmaciști clinicieni fără să fie ocupate”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Farmacistul clinician are niște atribuții foarte puțin conturate în legislația românească, dar prezența lui este vitală într-un spital, motiv pentru care managerul Institutului ,,Marius Nasta” crede că o soluție ar fi integrarea clinică pentru cadrele didactice de la Facultatea de Farmacie în spitalele clinice universitare.

,,Noi o s-o punem în practică cât de curând  la Institutul Marius Nasta și putem dezvolta lucrurile. Însă dacă vorbim de activitate centrată pe pacient, trebuie să extindem conceptul de asistență a pacientului în toate spitalele din România și trebuie să se constituie cadrul legal ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Sistemul de sănătate din România trebuie să fie reformat. Strategia de sănătate 2022-2030 propune alt mod de finanțare a sistemului, în condițiile în care actualmente spitalele se confruntă cu o subfinanțare cronică. 85% din bugetul Institutului se duc pe salariile angajaților.

 ,,Este o subfinanțare care nu-ți permite să gestionezi și să dezvolți decât dacă găsești surse de finanțare. Sistemul sanitar nu ține pasul cu nevoia populației. Reformele sunt extrem de greoaie și e foarte multă birocrație și legi care se întretaie între ele”, a declarat managerul.

Nevoia de asistență în ambulatoriu și în spitalizarea de zi este în creștere exponențială la institut.

,,S-au dublat spitalizările de zi în Institutul Marius Nasta. E un lucru bun, e un lucru necesar, însă în acest moment finanțarea spitalelor este axată pe spitalizare continuă. Undeva se produce o ruptură între nevoia populației de servicii, cei care plătesc de fapt serviciile medicale, și posibilitatea sistemului de a oferi servicii”, a avertizat dr. Beatrice Mahler.

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

  1. Huma Daniela
    februarie 16, 15:44 #1 Huma Daniela

    Interacțiunea de ieri 15 feb 2023 cu dr Ramona Nedelcu m.a scirnit total.Am venit cu mama de 76 de ani cu insuf card.,spirometrie evaluata 54% fectuata
    sapt. trecuta și ieri alta spirometrie făcută cu valoare mai mica 45 % și doctora Nedelcu de la urgenta mi.a recomandat sa fac programare la 2 nr de telefon Tot cab .pulmonar și sa o duc pe mama la nutriționist sa slăbească .cit eu eram afara și dădeam niște telefoane sa plecam doctora Nedelcu A DAT.O AFARA DIN SALA DE ASTEPTARE CA OCUPA LOCUL DE PE BANCI.Lipsa de umanitate și respect fata de o bătrână,bolnava și o cotizanta o viata la taxe și plăti.Repet este vorba de doctora RAMONA NEDELCU.Chiar dacă va confruntați cu multe lipsuri materiale și financiare BUNUL SIMT UNDE ESTE???

    Răspunde acestui comentariu

Adaugă un comentariu