[VIDEO] Dr. Corina Manolea: Persoanele cu probleme de fertilitate nu sunt mai afectate de infecția cu SARS-COV-2

[VIDEO] Dr. Corina Manolea: Persoanele cu probleme de fertilitate nu sunt mai afectate de infecția cu SARS-COV-2
februarie 05 09:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Mediul în care trăim și lucrăm, stresul, alimentația pot afecta fertilitatea. Ce atrage după sine pandemia de COVID-19 și cum le impactează pe cuplurile care au probleme de fertilitate, a explicat pe larg dr. Corina Manolea, medic specialist în medicina reproductivă, într-un interviu pentru 360medical.ro.,,Este clar că  toate cuplurile care experimentează probleme de infertilitate, care au un diagnostic compatibil cu necesitatea unei proceduri de fertilizare in vitro, au fost afectate din punct de vedere psihologic. A existat un nivel foarte mare de anxietate și de teamă din multe perspective”, a afirmat medicul.

Dacă 2019 a fost cel mai prolific an din punct de vedere al procedurilor de fertilizare in vitro în România, 2020 a adus cu sine pandemia de COVID-19, care a suspendat o perioadă de timp serviciile de fertilitate.

,,În România, timp de două luni activitatea a fost în 2020 suspendată complet, dar cu toate acestea – sigur, nu există încă datele oficiale pentru 2020 – vă pot spune niște date preliminare în ceea ce privește clinica noastră, care este una dintre cele două clinici din România cu peste 1000 de proceduri de fertilizare in vitro, mă refer la cicluri fresh pe an. Dacă în 2019 am efectuat un număr de 985 de proceduri de fertilizare in vitro cicluri fresh, nu mă refer aici la inseminări, la transferuri de embrioni decongelați, ci cicluri de fertilizare in vitro cu transfer de embrioni fresh, și 965 de cicluri în 2020. Un număr aș zice eu neschimbat, având în vedere că două luni activitatea a fost suspendată complet”, a precizat dr. Corina Manolea.

Potrivit medicului, în toate clinicile din Europa specializate în medicină reproductivă, activitatea a fost întreruptă complet pentru o medie de 7 săptămâni în 2020 din cauza pandemiei. Datele unui studiu au reliefat că în Italia, o treime dintre cuplurile infertile au renunțat să mai acceseze tratamente de reproducere asistată. Aceeași cercetare a arătat că 10% dintre oamenii care nu se gândiseră înainte să conceapă au simțit un imbold să înceapă să conceapă o sarcină în timpul pandemiei.

,,Cuplurilor le-a fost teamă – și chiar și medicilor, a furnizorilor de servicii de sănătate în domeniul fertilității – le-a fost teamă de posibilele efecte atât asupra celulelor reproductive – ovocite, spermatozoizi – cât și asupra embrionilor și implicit asupra femeilor gravide și efectele asupra copilului nou născut”, a mărturisit dr. Manolea, care e de părere că deși a existat o ușoară scădere a numărului de proceduri în 2020, piața de fertilizare in vitro la nivel global, nu pare să fi suferit major. Se estimează o creștere vertiginoasă până în 2025 a pieței de FIV la nivel mondial. Însă specialista în medicina reproductivă crede că ,,impactul asupra natalității sau demografiei în general se va vedea în 2021, cel mai devreme, și date consolidate vom avea probabil peste vreo 2-3 ani.”

Cuplurile care s-au adresat clinicilor de FIV, testate pentru COVID-19

,,Persoanele cu probleme de fertilitate nu sunt mai afectate de infecția cu SARS-COV-2 față”, a subliniat medicul referindu-se și la femeile și la bărbații cu probleme de fertilitate. ,,Dimpotrivă, cuplurile care au vârstă reproductivă – deci până în 45 de ani, între 18 și 45 de ani -, au în general – chiar dacă sunt infertile – o stare bună de sănătate generală și tocmai că sunt susceptibile la a face forme asimptomatice sau forme foarte ușoare ale infecției”, a afirmat dr. Manolea.

În ceea ce privește depistarea cuplurilor cu noul coronavirus, din cei 550 de oameni testați în clinică doar 6% au fost pozitivi pentru unul sau ambii anticorpi împotriva SARS CoV-2.

 

 

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu