Anual sunt diagnosticate milioane de cazuri noi de cancer de piele în lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţia ultravioletă solară drept o substanţă cauzatoare de cancer. ,,Expunerea la radiaţiile solare este principalul factor de risc pentru dezvoltarea melanomului şi a tuturor cancerelor de piele”, a afirmat pentru 360medical.ro asist. univ. dr. Cristina Beiu, medic specialist dermatolog la Spitalul Elias şi asistent universitar la disciplina Dermatologie oncologică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
Melanomul se asociază foarte mult cu arsurile solare, atât la vârsta adultă, cât mai ales la vârsta copilăriei. Potrivit statisticilor, o treime din cancerele diagnosticate la nivel global sunt cancere de piele, carcinoame bazocelulare, dar dr. Cristina Beiu susţine că ,,partea bună la carcinomul bazocelular este că acesta nu metastazează”
Carcinomul spinocelular este mai invaziv, iar melanomul este cel mai agresiv tip de cancer cutanat. De altfel, melanomul este responsabil pentru cele mai multe decese cauzate prin cancer, de aceea trebuie să fim atenţi la expunerea la soare, fiindcă melanomul se asociază foarte mult cu arsurile solare, atât la vârsta adultă cât mai ales la vârsta copilăriei.
,,Soarele nu este numai pe plajă, deci trebuie să ne protejăm de soare în viaţa de zi cu zi. Este foarte important să protejăm copiii, pentru că arsurile din copilărie cresc foarte mult riscul de melanom la vârsta adultă, Avem însă şi celălalt tip de fotoexpunere, fotoexpunerea cronică, cumulativă, cum se întâmplă în cazul celor care lucrează în construcţii, în agricultură, care se expun cronic foarte mulţi ani, şi undeva după vârsta de 40-50 de ani resimt această expunere. Dar aceştia fac mai degrabă carcinoame cutanate sau epitelioame”, a precizat dr. Cristina Beiu.
În opinia medicului dermatolog, solarul este mult mai periculos decât expunerea la radiaţiile ultraviolete. Între 5 şi 10% din pacienţii cu melanom au un melanom în familie, motiv pentru care dr. Cristina Beiu susţine că ar fi indicat să fie testaţi genetic şi membrii familiei care nu au făcut melanom, dar au în familie acea regulă de trei (3 melanoame la un singur pacient sau 3 melanoame într-o familie).
Persoanele cu melanom au un risc destul de crescut de a dezvolta şi alte cancere, mai atrage atenţia dermatologul.
,,Melanomul este accesibil ochiului liber, trebuie doar să acţionăm!. Melanomul are un potenţial foarte înalt de metastazare”, a spus pentru 360medical.ro dr. Beiu.
România, o rată de 7,9 cazuri de melanom la 100.000 de locuitori, cea mai mică rată de incidenţă a melanomului în Europa.
,,Numai dacă ne uităm la vecinii noştri unguri, ei au o rată de cel puţin 3 ori mai mare. Rata de mortalitate în România este extrem de greu să o ştim pentru că nu avem Registru Naţional de melanom”, a mărturisit dr. Cristina Beiu.
Medicul a participat ca speaker şi la prima ediţie a dezbaterii online Dermatitis360, eveniment organizat de redacţia 360medical.ro, chiar de Ziua Mondială a Eczemei Atopice.