[VIDEO] Dr. Magdalena Ciobanu, pneumolog: Fumătorii sunt predispuși din start la infecții respiratorii, inclusiv la infecția cu coronavirus

[VIDEO] Dr. Magdalena Ciobanu, pneumolog: Fumătorii sunt predispuși din start la infecții respiratorii, inclusiv la infecția cu coronavirus
ianuarie 22 13:00 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Fumătorii au un risc dublu de a face forme grave de COVID-19. Cu toate acestea, mulți s-au apucat de fumat în perioada pandemiei de COVID-19. Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului „STOP FUMAT!” din cadrul Institutului Național de Pneumologie Marius Nasta, medic pneumolog, explică de ce au fumătorii un risc mai mare de a face COVID-19 și care sunt motivele pentru care fac forme mai severe de boală.

,,Știm că fumătorii au un număr mai mare de receptori de tip ACE2, adică acei receptori de care se leagă și coronavirusul. Prin urmare, în urma fumatului, la nivelul mucoasei respiratorii sunt mai mulți receptori de care se poate lega virusul. Acești receptori sunt de fapt niște receptori care s-au format în bronhiile fumătorului de-a lungul timpului, pentru a lega nicotina. Deci, practic nicotina este principala substanță care determină creșterea numărului acestor receptori”, a precizat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului „STOP FUMAT”.

Potrivit medicului de la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta” din Capitală, numărul acestor receptori este cu mult mai mare la fumători și la foștii fumători în comparație cu nefumătorii, iar ipoteza vehiculată la începutul pandemiei în România că fumătorii ar fi de fapt protejați de virus pentru că acesta ar intra în competiție cu nicotina nu stă în picioare. ,,Să nu uităm că fumatul afectează foarte tare organismul omului și primul contact îl are fumul de țigară cu mucoasa bronșică”, a atras atenția pneumologul.

Tusea zilnică a fumătorului nu este normală

Chiar dacă fumătorul nu are simptome sau dacă nu realizează că are o problemă fizică la nivelul respirației, la nivelul plămânului, asta nu înseamnă că plămânul lui este sănătos. Dr. Magdalena Ciobanu avertizează că ,,tusea nu este niciodată normală, bineînțeles cu excepția acelor atacuri de tuse când inhalezi brusc o cantitate de – știu eu – substanțe toxice. Adică mecanismul reflex de apărare, dar altfel o tuse zilnică nu este deloc normală. Fumătorul s-a obișnuit cu ea și atunci consideră că tusea face parte din viața lui. Ei bine, nu. De fapt aparatul lui respirator a început să sufere și câteodată este chiar instalată boala numită BPOC, adică bronhopneumopatie obstructivă cronică”.

Potrivit medicului, ,,persoanele care fumează sunt din start predispuse unei infecții respiratorii, inclusiv infecției cu coronavirus”. Mai mult, fumatul afectează tot organismul omului astfel că acesta va reacționa mai violent la agresiunea unui microorganism, înclusiv noul coronavirus.

În prezent, se știe că fumătorii au un risc crescut de tromboze, de aici și riscul crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, ischemie periferică. ,,Fumătorul având deja din start o predispoziție pentru tromboze, are risc mai mare de-a face forme mai severe de COVID-19”, a afirmat dr. Magdalena Ciobanu.

Mai puteți urmări: Pacienții cu cancer pulmonar, acces mai redus la investigații în perioada pandemiei

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu