[VIDEO] Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele FNMPF, despre problemele medicilor de familie care vaccinează împotriva Covid-19

[VIDEO] Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele FNMPF, despre problemele medicilor de familie care vaccinează împotriva Covid-19

Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătăţii, e de părere că pentru o mai bună gestionare a pandemiei de Covid-19, medicii de familie joacă un rol esenţial în creşterea posibilităţii de punere a diagnosticului şi tratamentului în afara spitalelor.  Dar în momentul de faţă medicii de familie care vaccinează împotriva COVID-19 în cabinetele lor se confruntă cu destule probleme, una dintre ele fiind legată de asigurarea lanţului de frig, alta de plata serviciului de vaccinare. ,,Bucureştiul a întârziat foarte mult cu plata, practic doar lunile mai, iunie şi iulie sunt plătite în prezent în luna noiembrie, deşi noi facturăm imediat după ce se termină luna”, a declarat dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie pentru 360medical.ro.

Aproape 3000 de cabinete de medicină de familie din România înregistrează activităţi de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit datelor furnizate de CNCAV, 1500 dintre cabinetele de medicină de familie în care se face vaccinarea împotriva COVID sunt în mediul rural

 ,,În România este o tradiţie ca vaccinarea să se facă prin vechile dispensare, ulterior prin cabinetele medicale private ale medicilor de familie”, a precizat  dr. Raluca Zoiţanu, specificând însă că nu toţi medicii de familie vaccinează.

,,În general, vaccinează medicii de familie cu formare de pediatrie din vechile dispensare de copii, şi în perioada de sezon gripal şi medicii de familie cu formare de medici generalişti adulţi dar în general doar pentru vaccinurile antigripale”.

Pe viitor ar putea trece vaccinarea împotriva COVID-19 la medicii de familie, care spun că lucrurile ar trebui anunţate din timp.

,,Într-un cabinet de medicină de familie nu faci numai vaccinare. Pentru a putea să preluăm noi toată activitatea care acum se desfăşoară şi în centrele de vaccinare, am avea nevoie de o creştere substanţială a finanţării”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Vaccinarea din cabinetele medicilor de familie este plătită per serviciu. În prezent, plata este de 40 de lei pe doză administrată şi 60 de lei dacă vaccinarea se realizează la domiciliu.

,,Este clar că acea diferenţă de 20 de lei nu acoperă foarte mult din ceea ce înseamnă deplasare la domiciliu. Nu poţi luna asta să angajezi o secretară, luna viitoare să n-o mai angajezi pentru că nu mai vin pacienţi la vaccinare. Această finanţare trebuie să fie continuă. Sunt detalii organizatorice, detalii administrative care trebuie discutate cu autorităţile, atât cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care gândeşte contractele şi modul de a contracta şi de a plăti, cât şi cu Ministerul Sănătăţii, care se ocupă de finanţare şi de restul detaliilor sau ar trebui să se ocupe, pentru că în prezent se ocupă CNCAV”, a afirmat dr. Raluca Zoiţanu.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie solicitase 100 de lei pe serviciu de vaccinare.

,,Este nevoie de o discuţie mai largă cu finanţatorii, cu Casa de Asigurări şi cu Ministerul despre exact ce se doreşte de la cabinetele de medicină de familie”, e de părere şefa FNMPF. În opinia sa, dacă de la început procesul de vaccinare ar fi fost în cabinetele medicilor de familie, ar fi avut mai mult succes vaccinarea împotriva COVID-19 în România.

Una din problemele medicilor de familie care vaccinează împotriva COVID-19  este cea legată de livrarea dozelor la cabinet. ,,În majoritatea judeţelor, medicii trebuie să se ducă cu gentuţa la DSP să ridice dozele”, a explicat dr. Zoiţanu.

O altă problemă este plata acestui serviciu de vaccinare, care întârzie luni de zile şi nu în ultimul rând lipsa dozelor de vaccin. ,,Probleme au fost când a existat acest boom de solicitări de vaccin, când au pornit maratoanele. S-au prioritizat solicitările de doze pentru centrele de vaccinare, lăsându-se cabinetele medicale de medicina familiei în plan secundar”, a atras atenţia dr. Zoiţanu.

Tichetele de masă pentru cei vaccinaţi, începând cu 3 septembrie 2021 au fost tipărite în număr mic astfel că unii pacienţii cred că ţin medicii de familie bonurile şi nu vor să le dea.

,,Legiuitorul a spus că tichetele se pot ridica în termen de 6 luni, nu de 60 de zile cum era iniţial, dar asta înseamnă că ne vom lungi cu această poveste a tichetelor până în primăvara anului viitor. Zecile, sutele de pacienţi, în funcţie de cât a vaccinat fiecare medic vor trebui să se întoarcă la cabinete să-şi ceară tichetele. Practic este un du-te-vino inutil în cabinetul medical”, a spus dr. Raluca Zoiţanu.

viewscnt