Aproximativ 40% dintre bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani suferă de adenom de prostată. Procentul ajunge la 75% pentru bărbaţii de peste 70 de ani. Embolizarea adenomului de prostată este una dintre cele mai complicate proceduri de radiologie intervenţionale pentru medic, dar simplă pentru pacient. Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională, a vorbit în cadrul unui interviu acordat 360medical.ro despre embolizarea în adenomul de prostată şi în cancerul de prostată.
Embolizarea adenomului de prostată este una dintre cele mai complicate proceduri de radiologie intervenţionale, în opinia dr. Rareş Nechifor, care susţine că arterele prostatice sunt foarte fine, mici.
,,Avem nevoie de microcatetere pentru a putea să pătrundem în ele. Este un aspect. Al doilea este că anatomia vasculară a pacientului este, în cazul arterelor prostatice, este extrem de variată. Diferă mult de la un pacient la altul şi uneori chiar la acelaşi pacient stânga cu dreapta nu-i la fel”, a afirmat medicul.
Dr. Rareş Nechifor a efectuat astfel de intervenţii în peste 800 de cazuri, dar experienţa cea mai mare din lume o are centrul din Lisabona, cu peste 1200 de cazuri la activ.
,,E o curbă de învăţare, poate un pic mai elaborată, mai lungă, necesită un efort mai mare până când medicul ajunge să fie pregătit să facă o embolizare de adenom de prostată”, a subliniat medicul român specializat în radiologie intervenţională.
În timp, medicii au dezvoltat şi implementat anumite reguli, protocoale, astfel încât să poată să identifice corect arterele şi să navigheze corect în ele.
,,Ştim că 25% dintre bărbaţii cu adenom de prostată au un rezultat satisfăcător cu tratamentul medicamentos. Restul au nevoie de altceva, poate să însemne chirurgie sau embolizare. Toţi aceşti 75% dintre pacienţi pot să beneficieze de procedura de embolizare. Rata de succes a procedurii de embolizare e de 80%. Ceea ce rămâne, practic au indicaţie chirurgicală. Asta într-o lume ideală. Pentru că în lumea reală primul contact cu pacientul este medicul urolog, iar recomandarea obişnuită este de intervenţie chirurgicală”, a atras atenţia dr. Rareş Nechifor. Potrivit acestuia, pacienţii din România care sunt trimişi către embolizare sunt puţini.
,,Marea majoritate a pacienţilor noştri sunt pacienţi care au refuzat ideea de a interveni chirurgical şi caută o soluţie alternativă”, a precizat medicul.
Embolizarea adenomului de prostată este indicată pacienţilor cu comorbidităţi, cu afecţiuni multiple, cardiace, în cazul cărora o anestezie generală prezintă un risc major, pacienţilor mai tineri, care sunt activi sexual şi vor să rămână activi sexual.
,,Intervenţia chirurgicală de rezecţie a prostatei are o consecinţă importantă asupra funcţiei sexuale a bărbatului. Embolizarea, nicidecum. Scorul de performanţă sexuală arată o îmbunătăţire după procedura de embolizare”, a afirmat dr. Rareş Nechifor.
Pentru a vedea dacă este vorba de o tumoră malignă se poate face TCA3, o analiză genetică, ce are o sensibilitate de 100% în a face diferenţa între un adenom, adică o afectare benignă, şi un cancer de prostată.
,,Biopsia de prostată, dacă a nimerit nodulul, ne dă o informaţie clară. Dar dacă nu l-a nimerit, ne dă o informaţie liniştitoare, „Nu e nicio problemă”, când de fapt acolo este o problemă. Ori noi ştim că rata de succes a biopsiei este una spre 30%, ceea ce este îngrijorător”, a semnalat medicul.
Vestea bună este că embolizarea nu este contraindicată în cazul unei leziuni maligne. ,,În prezent e adevărat, este în fază de studiu. Noi acum cercetăm efectul embolizării asupra cancerului de prostată. Dacă ştim că asupra adenomului de prostată avem un rezultat foarte bun, cu reducere importantă de volum, 40-50%, cu o remitere a simptomatologiei, în zona cancerului de prostată acum învăţăm. Ceea ce ştim clar este că nu agravăm cancerul”, a spus dr. Rareş Nechifor.
Fiind într-o fază de studiu, procedura nu este oferită publicului ca soluţie terapeutică, dar sunt pacienţi din Portugalia în studiu, iar primele rezultate ar putea fi publicate în doi ani de zile.