Testarea pentru COVID-19 se poate face şi la medicul de familie din România, fiind acum reglementată printr-un act normativ. A început de curând această activitate. Medicii de familie pot testa în cabinete cu teste antigen COVID-19 şi vor fi plătiţi de către CNAS pentru acest serviciu. Cine poate fi testat gratuit în cabinetul medicului de familie, cu ce probleme se confruntă medicii de familie care au acceptat să facă şi testare, ne oferă detalii dr. Valentin Pantea, medic de familie în Bicăcel, judeţul Bihor.
Medicul de familie bihorean a început de ieri testarea pentru COVID-19 la cabinet, iar activitatea i s-a părut destul de dificilă şi extenuantă.
,,Poate fi testat orice pacient care se prezintă în cabinetul medicului de familie. Nu trebuie să fie neapărat înscris pe listele medicului de familie, dar eu ca medic de familie testez doar pacienţii care sunt suspecţi de COVID, vin la consultaţie, prezintă simptome care pe mine mă duc cu gândul la COVID-19”, a precizat dr. Valentin Pantea.
Cu alte cuvinte, nu orice român care vrea să se testeze pentru COVID-19 o poate face gratuit la medicul de familie. Doar dacă medicul consideră că pacientul este suspect de COVID, atunci îl testează.
Pentru activitatea de testare, CNAS decontează medicilor de familie 50 lei brut per testare COVID, dar dr. Valentin Pantea crede că această sumă este cam mică pentru această activitate.
,,Te trezeşti că rămâi cu maxim 20 de lei în mână, ceea ce e puţin pentru un serviciu acordat de medicul de familie”, a explicat dr. Pantea, care consideră că 75 de lei per testare ar fi convenabil şi chiar stimulant pentru medicul de familie.
În privinţa achiziţionării testelor antigen, ,,există o listă de teste agreate de Ministerul Sănătăţii, şi de DSP implicit, pe care trebuie să le cumpărăm noi ca medici de familie din cei 50 de lei”, a afirmat medicul.
O problemă pe care o au medicii de familie care fac testarea în cabinete o reprezintă circuitul suspecţilor de COVID-19.
,,Trebuie să fiu atent la pacienţii care vin la cabinet suspecţi de COVID. Trebuie să-i izolez de ceilalţi pacienţi. E o problemă pentru cabinetele care sunt mai micuţe şi nu au suficiente camere. Cabinetele mai mari, care au mai multe spaţii, pot izola un pacient suspect de COVID, să-l testeze. E o problemă care o discutăm noi între noi medicii de familie, cum facem cu pacientul care vine la cabinet. Se întâmplă de multe ori să vină pacientul la cabinet, are simptome de răceală, nu-ţi dai seama de la început că este COVID. Trebuie să-l consulţi şi te trezeşti că are COVID. Sunt pacienţi care au forme mai uşoare, după ce-i consulţi te prinzi totuşi că sunt simptome care sunt de COVID, îi testezi şi vezi că au COVID. Avem o problemă cum izolăm suspecţii de COVID-19 care vin la cabinet. Am vorbit şi cu colegii şi nici ei nu au o soluţie pentru situaţia asta. E un risc, e un risc”, a atras atenţia dr. Valentin Pantea.
În cazul pacienţilor care sună medicul de familie înainte de-a veni la cabinet, dacă au simptome de COVID sunt sfătuiţi să rămână acasă. Medicul de familie din Bicăcel solicită Serviciului de Ambulanţă echipaj pentru testarea COVID.
,,E o soluţie pe care pot să o aplic pentru pacienţii cu care pot colabora şi care mă sună să îmi ceară sfatul fără a veni la cabinet”, a mărturisit dr. Valentin Pantea. Dar un sfert din pacienţii cu COVID-19 nu sună medicul de familie înainte de a merge la cabinet.