Amânarea operaţiilor la umăr, genunchi şi gleznă duce la artroză, atrăgeau atenţia mai mulţi medici ortopezi la începutul pandemiei de COVID-19 în România. Dr. Eduard Cernat a făcut mai multe stagii de formare profesională în străinătate, în Europa, fiind specializat în chirurgia minim invazivă. Lucrează atât în sistemul de stat, fiind medic primar ortopedie şi traumatologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Carol Davila, dar şi în sistemul privat, în câteva clinici private din România. ,,Majoritatea persoanelor cu artroză se adresează medicului ortoped pentru probleme degenerative; stadiile în care vin diferă foarte mult de toleranţa la durere a pacientului şi de sensibilitatea pacientului şi de nivelul de activitate pe care îl desfăşoară”, a declarat dr. Eduard Cernat, medic primar ortopedie şi traumatologie.
Sunt mai multe afecţiuni ortopedice care netratate la timp pot degenera cartilagiul din articulaţii. ,,Fiecare articulaţie are specificul ei. La nivelul şoldului sau la nivelul membrului inferior vorbim în special despre instabilităţi, leziuni incipiente de cartilaj, dezaxări de membre”, a explicat dr. Eduard Cernat într-un interviu video pentru 360medical.ro.
,,La nivelul umărului vorbim în special despre instabilitatea umărului, iar la nivelul coloanei vertebrale sunt leziuni degenerative care afectează mai multe segmente unitar. La nivelul genunchiului vorbim de instabilităţi şi dezaxări, la nivelul gleznei vorbim de instabilităţi şi leziuni mai ales traumatice, la nivelul umărului de instabilităţi”, a spus specialistul.
Artroza este una din problemele cu care se confruntă românii şi cu cât persoanele sunt mai active, cu cât profesia e mai solicitantă, merg într-un stadiu mai precoce la medic. Cu cât omul este mai sedentar sau cu cât profesia este mai puţin solicitantă fizic, cu atât merge într-un stadiu mai avansat.
,,Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care vin cu leziuni degenerative, în special cu artroze”, a mărturisit dr. Eduard Cernat.
Sunt oameni care fac sport, care acuză dureri în timpul activităţii lor sportive şi impotenţe funcţionale care apar în timpul zilei, dar şi pacienţi vârstnici care au amânat momentul tratamentului şi vin cu artroze foarte avansate care necesită protezare la momentul respectiv.
Pe vârstnici durerea îi aduce la ortoped, iar pe tineri şi durerea şi instabilităţile Majoritatea sportivilor vin într-un stadiu incipient atunci când nu pot să-şi desfăşoare activitatea profesională.
,,În momentul în care apare artroza, tot ce se poate face este să fie ţinută sub control astfel încât să stagneze sau să progreseze cât mai lent”, a atras atenţia dr. Eduard Cernat.
Ortopedul a avertizat că ,,artroza nu se rezolvă. Artroza se previne. Nu putem s-o soluţionăm, din păcate”. Pandemia de COVID-19 a făcut ca pacienţi care au fost în mare suferinţă să nu poată fi trataţi în spitalele nici publice, nici private, din cauza restricţiilor impuse în anumite perioade.
,,Preţul pe care din păcate pacienţii l-au plătit cu vârf şi îndesat este că amânarea tratamentului la timp complică problema şi tratamentul”, a spus dr. Eduard Cernat, care a observat din practica sa că în ultima perioadă vede cazuri mult mai complicate.